Mâncărimi vaginale: motive pentru care apar

Când te confrunți cu mâncărimi vaginale primul lucru la care te gândești este cum să faci să ameliorezi disconfortul pe moment, într-o manieră discretă.
Mâncărimi vaginale: motive pentru care apar
Foto: shutterstock

Când te confrunți cu mâncărimi vaginale primul lucru la care te gândești este cum să faci să ameliorezi disconfortul pe moment, într-o manieră discretă, astfel încât să nu stârnești reacții. Mai apoi te întrebi de ce se întâmplă lucrul acesta și dacă este posibil să te confrunți cu vreo afecțiune. Nivelul de îngrijorare crește în special odată cu longevitatea și severitatea mâncărimii.

Mâncărimi vaginale: cauze comune

Dermatită de contact

Substanțele care se regăsesc în săpunuri și detergenți de rufe pot declanșa o alergie ușoară sau o reacție iritantă, iar dacă acestea sunt responsabile pentru disconfortul cu care te confrunți, atunci mâncărimea se întâlnește la nivelul vulvei, nu vaginului. Elimină produsele pe care le folosești și în câteva zile te vei simți mai bine.

Schimbări hormonale

Estrogenul joacă un rol extrem de important în producția de colagen și elastină a pielii, dar începân cu vârsta de 40 de ani, nivelul de estrogen suferă un declin odată cu intrarea la perimenopauză, adică ultimii ani în care sistemul reproducător mai funcționează corespunzător. Această schimbare hormonală poate produce uscăciune vaginală, care duce ulterior la mâncărimi.

Infecțiile vaginale produc mâncărimi vaginale

Dacă te-ai mai confruntat în trecut cu o infecție vaginală, este posibil ca această problemă să fie recurentă și poate afecta atât vaginul, cât și vulva. Dacă sunt rezente roșeața și iritația, atunci despre asta ar putea fi vorba și indicat este să faci o vizită la cabinetul medicului pentru a-ți oferi un tratament anti-fungic.

Spermicidele

Spermicidele, o metodă contraceptivă care ucide spermatozoizii, conține substanțe care pot produce iritații vaginale. Unele persoane chiar suferă de reacții alergice și același efect îl pot avea și lubrifianții și jucăriile sexuale.

Dușuri vaginale

Pentru un vagin curat nu ai nevoie de dușuri vaginale, pentru el se curăță singur și, mai ales, atunci când te speli în zona intimă, nu folosi săpunuri cu parfum pentru că pot produce iritații și pot usca pielea. Este suficient să te speli cu apă. Odată ce faci spălături interne poți irita pereții vaginali și poți afecta pH-ul.

Iritațiile în urma epilării pot produce mâncărimi vaginale

Fiecare femeie s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu iritații produse de lama de ras, mai ales atunci când poartă haine mulate și cea mai afectată este linia bikinilor.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator