Infecțiile tractului urinar: cauze pentru care apar

Infecțiile tractului urinar apar atunci când bacteriile din zona vaginală și anală ajung în uretră și vezică unde produc o colonie de bacterii.
  • Publicat:
Infecțiile tractului urinar: cauze pentru care apar
Foto: shutterstock

Infecțiile tractului urinar par să apară din senin și, fix când te aștepți mai puțin începi să te confrunți cu simptome precum dureri în timpul urinării, senzație continuă de urinare și poate chiar și sângerare. Nu trebuie să tratăm superficial aceste probleme, mai ales că ne pot afecta serios sănătatea.

Infecțiile tractului urinar apar atunci când bacteriile din zona vaginală și anală ajung în uretră și vezică unde produc o colonie de bactrii la suprafața vezicii. De cele mai multe ori vinovată de aceste infecții este bacteria E.coli, care în mod normal trăiește în intestin, dar odată ajunsă în tractul urinar duce la apariția infecțiilor. Bacteria E.coli este responsabilă în 90% dintre situații de infecțiile urinare, dar nu este singura, ci vinovate de aceste probleme mai pot fi și streptococul, Klebsiella și proteus mirabilis sau anumiți fungi.

Infecțiile tractului urinar la femei și bărbați- de ce apar?

Similar femeilor și bărbații au uretră și vezică, ambele vulnerabile la infecțiile bacteriene însă, acestea apar de 30 de ori mai mult la femei decât la bărbați. Poți da vina pe anatomie, pentru că la femei, uretra este mai scurtă, ceea ce înseamnă că bacteria ajunge mult mai rapid.

Sexul

Sexul poate rezulta apariția infecțiilor tractului urinar, în special în rândul femeilor tinere. Tocmai din acest motiv este necesar ca după actul sexual să urinezi, pentru a preveni aceste infecții. De asemenea, chiar și anumite metode contraceptive te pot supune riscului. Diafragma, de exemplu, poate încetini fluxul urinării și spermicidele pot irita pielea, ambele fiind două situații de care bacteriile se bucură.

Te ștergi din spate în față

Igiena este extrem de importantă, iar atunci când te ștergi după ce ai ieșit la toaletă, contează foarte mult și modul în care o faci pentru a nu produce o infecție. Bacteriile pot fi ușor transmise.

Nu urinezi la timp

Ok, poate că nu trebuie să fugi la toaletă în secunda în care simți nevoia să urinezi, dar nici nu este sănătos să ții prea mult în tine, deoarece poți crea un mediu favorabil bacteriilor și vezica se poate infecta.

Costumele de baie ude produc infecțiile tractului urinar

Ai fi surprinsă să aflii, dar dacă stai prea mult timp într-un costum de baie ud, poți crea un mediu prietenos pentru bacterii, iar ulterior te poți confrunta cu o infecție urinară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân