Lipsa sexului desparte partenerii? Explică Eduard Andrei Vasile, specialist în relații de cuplu și familie

  • Publicat:
Lipsa sexului desparte partenerii? Explică Eduard Andrei Vasile, specialist în relații de cuplu și familie

Poate fi lipsa sexului un motiv de despărțire? Despre cauzele și consecințele lipsei de intimitate între parteneri, dar și despre infidelitate ne oferă mai multe detalii Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală, specialist în relații de cuplu și familie, pe care îl puteți urmări și pe Instagram @profukool.

Sexul nu înseamnă doar plăcere

CSID: Este lipsa sexului o problemă des întâlnită în relațiile de cuplu?

Eduard Andrei Vasile: Din nefericire, da. Cele mai multe cupluri se confruntă cu probleme în ceea ce privește viața sexuală. Suntem energie și avem nevoie de sex nu doar pentru plăcere, ci pentru bunul mers al lucrurilor. Nu vorbim doar despre actul sexual propriu-zis, ci despre tot ce implică acesta: afecțiune, tandrețe, preludiu. Ele ajută la menținerea flăcării relației.

CSID: De ce scade frecvența momentelor intime pe măsură ce cuplul capătă „vechime”? Ce rutine sau griji omoară pasiunea?

Eduard Andrei Vasile: În ziua de azi, este o provocare să menții o frecvență a actelor sexuale. Lipsa banilor, problemele deja existente în relație, stresul cotidian, jobul, toate ne ocupă atât de mult timp și energie încât deseori uităm că avem și această „extraopțiune”. Dacă există specialiști care spun să lași grijile la serviciu, da, sunt de acord, dar putem face asta cu ușurință? Nu.

CSID: Este firesc ca după un anumit număr de ani să dispară latura sexuală din viața unui cuplu?

Eduard Andrei Vasile: Cunosc cupluri care la 50 de ani au raporturi sexuale mai dese decât cei de 20. Firescul sau nefirescul nu poate fi stabilit de mine și de nimeni, în general. Atât timp cât ambii parteneri sunt OK cu absența sau prezența lor, e minunat.

CSID: Este nevoie de o frecvență mare a actelor sexuale pentru a păstra relația fericită?

Eduard Andrei Vasile: Da și nu. Fiecare cuplu se calibrează în timp și își formează tabieturi. Aici nu avem recomandări și mi se par puerile. Nu consider că poate stabili cineva o frecvență anume. Într-adevăr, cu cât sunt mai dese, cu atât șansele ca relația să fie fericită sunt mai mari. Numai că asta nu înseamnă că nu există cupluri fericite care ajung în intimitate mai rar. Până acolo mai sunt etape de „ars”: afecțiunea, atenția, timpul.

Lipsa sexului duce la frustrare

CSID: Apariția unui copil în relație poate schimba natura intimității în cuplu?

Eduard Andrei Vasile: Categoric. Prioritățile se schimbă puțin, dar nu ar trebui în totalitate. Copilul nu schimbă locul partenerului în relație și este o greșeală frecventă. Da, nu vom mai avea aceeași energie, același timp pentru plăcere și conectare, dar să neglijăm acest aspect și să-l punem sub semnul apariției copilului este… nu tocmai bine 🙂 Se schimbă dinamica relației și ni se schimbă și hormonii, dar cu tact și dorință putem rezolva orice.

CSID: Când devine sexul o obligație în cuplu?

Eduard Andrei Vasile: Din păcate, atunci când e prea târziu. Când dispare plăcerea. Când intervin monotonia și grija că relația s-ar putea prăbuși dacă nu facem pe plac partenerului. Sexul din obligație nu este un semn bun, dar nici o cauză. Este un efect al problemelor pe care le-am băgat sub preș și ne-am așteptat să nu iasă niciodată.

CSID: Ce impact poate avea lipsa activității sexuale într-un cuplu, cum se manifestă? 

Eduard Andrei Vasile: Lipsa actelor sexuale într-un cuplu poate provoca frustrare. De aici, lucrurile pot escalada într-o manieră nu tocmai plăcută. Cum omul este foarte bun la scenarii care în 95% dintre situații nu sunt reale, ne gândim că „o fi găsit pe alta/altul”, că nu mai suntem atractivi, că nu mai prezentăm interes. Dacă nu ne manifestăm energia sexuală, cu siguranță o vom redirecționa către alte acte impulsive, certuri, crize de gelozie și așa mai departe.

CSID: Cum știm că relația mai poate fi salvată? Este lipsa sexului un motiv de despărțire?

Eduard Andrei Vasile: Relația poate fi salvată atunci când ambii parteneri își doresc asta. Dacă despărțirea este adusă în discuție la nervi sau nu este ceva dezbătut profund și des, atunci poate fi vorba doar despre o descărcare.

Suntem diferiți cu toții, știm asta. Nevoile noastre sunt diferite, deși formăm, poate, un cuplu. Lipsa sexului poate fi un motiv de despărțire atunci când aceasta implică dispariția pasiunii, a afecțiunii, dorinței. Cu alte cuvinte, când nu mai suntem doriți. E ceva ce se simte, moment în care ar trebui să tratăm lipsa sexului ca pe un efect, nu o cauză. Ne întoarcem puțin în timp și vedem ce am făcut, sau mai degrabă nu am făcut.

Dragostea durează doar 3 ani?

CSID: Sunt bărbații mai predispuși să înșele atunci când nu au parte de sex atât cât și-ar dori? Există un raport de egalitate pe sexe?

Eduard Andrei Vasile: În privința infidelității sunt multe de spus. Spre surprinderea tuturor, sau nu, femeile sunt mai predispuse să înșele. Firește, sunt mai inteligente și știu să ascundă mai bine asta.

Bărbații pot înșela fie pentru că așteptările lor nu sunt îndeplinite, fie că își doresc altceva, sau pur și simplu să braveze și să-și demonstreze că „eu pot, eu încă pot!”. Nu e nimic de judecat. De cele mai multe ori ei doar vorbesc despre „gagici”. La capitolul practică, femeile ocupă podiumul. 🙂

CSID: Dragostea chiar durează numai trei ani, așa cum afirmă scriitorul Frederic Beigbeder?

Eduard Andrei Vasile: Dragostea durează, în general, cât vrem noi să dureze. Dacă udăm această plantă – numită relație – zilnic, îi spunem vorbe frumoase, avem grijă de ea, va trăi mult și bine. Noi suntem cei care stabilesc, involuntar, desigur, parcursul relației. Într-adevăr, există oameni care nu își fac bine reciproc, nu se potrivesc, nu se doresc, dar acolo vorbim deja despre altceva. În mai puțin de trei ani ar trebui să ai o imagine de ansamblu a relației, a ceea ce primești și a ceea ce oferi. Cel puțin așa ar trebui.

CSID: Cum ne ajută consilierea atunci când viața sexuală dispare?

Eduard Andrei Vasile: Consilierea, indiferent de tipul ei, ne ajută să „ventilăm” evenimentele, neajunsurile și să ne reorganizeze gândurile și dorințele. Nu este nimic rușinos în a cere ajutor când ai nevoie, dimpotrivă! Este un act de mare generozitate și sinceritate.

Eduard Andrei Vasile este consilier în dezvoltare personală, specialist în relații de cuplu și familie, dar și profesor. Îl găsiți pe Instagram @profukool
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân