Cât de sigure sunt ovulele Contracept-M? A rămas cineva însărcinată? Răspundem la toate întrebările tale despre această metodă contraceptivă fără hormoni (P)

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât de sigure sunt ovulele Contracept-M? A rămas cineva însărcinată? Răspundem la toate întrebările tale despre această metodă contraceptivă fără hormoni (P)

Ca femeie, contracepția probabil că nu îți este străină, ba mai mult, este un aspect foarte important cu care ai avut de-a face pe tot parcursul vieții, mai ales de când ai devenit activă sexual. Însă nu toate metodele contraceptive funcționează la fel și, în prezent, există opțiuni sigure, confortabile și moderne pe care le poți folosi fără să te bazezi pe partener.

O metodă contraceptivă fără hormoni, mai puțin cunoscută, dar foarte eficientă, este contracepția locală exemplificată de produse precum ovulele contraceptive Contracept-M, din ce în ce mai populare. Contracepția locală fără hormoni este o metodă ușor de folosit și mult mai prietenoasă cu organismul tău, are puține efecte adverse – și acelea minore, în plus se folosește doar atunci când ai un contact sexual.

Pentru că ne dorim să oferim toate informațiile necesare legate de metoda contraceptivă modernă cu ovulele Contracept-M, în acest ghid venim cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, de la cât de sigure sunt și modul în care acestea funcționează la indicațiile de utilizare și cine le poate folosi.

Ce trebuie să știi despre ovulele contraceptive dacă nu ai auzit deja de ele?

Contracept-M sunt ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice, se dizolvă și nu conțin hormoni. Mai mult de atât, spre deosebire de alte metode, ovulele contraceptive contribuie la lubrifierea vaginală.

Contracept-M acţionează prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei bariere la nivelul colului uterin care impiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului.

Ovulele contraceptive pot fi utilizate fără un consult medical prealabil, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacții adverse severe, prezintă efecte antiseptice și antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală și pH-ul vaginal şi vin cu o serie de avantaje.

Cine poate folosi ovulele Contracept-M?

Contracepția locală cu ovulele Contracept-M este o metodă potrivită pentru femeile cu un stil de viață dinamic, de la cele mai tinere și până la cele aflate în perioada de premenopauză, care se află într-o relație sigură, sunt active din punct de vedere sexual.

Ovulele contraceptive sunt o alegere potrivită și dacă nu ai o viață sexuală regulată, nu vrei să folosești o metodă care presupune administrarea zilnică a unei pilule cu hormoni și ai nevoie de o soluție ușor de folosit în momentele neprevăzute. Contracepția locală se folosește punctual, înainte de fiecare contact sexual.

Totodată, ovulele Contracept-M se pot folosi și după ce ai născut, în timpul alăptării sau atunci când există o contraindicaţie temporară sau definitivă pentru contracepţia orală sau cu dispozitiv intrauterin (DIU).

Ovulele contraceptive cu acțiune locală Contracept-M sunt o opțiune bună și ca primă metodă de contracepție pentru femeile care își încep viața sexuală. Sunt ușor de utilizat, non-hormonale și nu necesită o vizită la medic pentru a fi prescrise.

Contracept-M se poate folosi și dacă ești în căutarea unei forme suplimentare de contracepție în asociere cu metodele folosite de obicei, pentru a-ți îmbunătăți protecția împotriva unei sarcini nedorite.

Cum funcționează ovulele contraceptive?

Substanța activă din Contracept-M – clorura de benzalconiu, este un agent tensioactiv cationic care distruge membrana celulară a spermatozoizilor. Astfel, prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei bariere la nivelul colului uterin, împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului. În plus, ovulele conțin lubrifianți naturali, care sporesc confortul în timpul actului sexual.

Odată introdus în vagin, Contracept-M începe să acționeze după 10 minute și te protejează timp de 4 ore sau pe durata unui singur contact sexual.

De ce să folosești ovulele contraceptive vs anticoncepționale sau prezervative?

  • Fără hormoni. Ovulele contraceptive nu conțin hormoni, ci doar o substanță care inactivează spermatozoizii. Astfel, femeile care aleg această metodă sunt ferite de efectele adverse ale pilulelor contraceptive.
  • Substanța activă din spermicide acționează strict local nu trece în sânge și nici în laptele matern. Ovulele nu ajung în uter, nu se absorb în organism și nu afectează în niciun fel echilibrul hormonal.
  • Ușor de folosit. Ovulele contraceptive pot fi introduse cu ușurință și oferă intimitate și confort.
  • Contracepția locală se utilizează exclusiv înainte de a avea un raport sexual și nu necesită o administrare la ore fixe. Unul dintre avantajele Contracept-M este că poate fi utilizat exact atunci când este nevoie, cu 10-15 minute înainte de actul sexual. Nu necesită o utilizare constantă sau o planificare în avans. De altfel, ovulele spermicide pot fi o soluție ideală de urgență pentru zilele în care ai uitat pilula anticoncepțională.
  • Fără efecte secundare sistemice. Deoarece nu conțin hormoni, ovulele au, în general, mai puține efecte secundare în comparație cu contraceptivele hormonale, și dacă există acestea sunt strict locale.

Cum se folosesc corect ovulele contraceptive?

Ovulele contraceptive se introduc adânc în vagin cu 10-15 minute înainte de raportul sexual, iar la finalul acestuia, toaleta intimă se va face exclusiv cu apă pentru că săpunul poate distruge substanța spermicidă. De asemenea, un nou contact sexual necesită introducerea unui alt ovul.

Comparativ cu un prezervativ, de exemplu, care necesită întreruperea preludiului, ovulele contraceptive Contracept-M se introduc în vagin înainte de începerea actului sexual și nu se scot la final.

Cât de sigure sunt ovulele Contracept-M?

Atunci când sunt utilizate corect, ovulele contraceptive pot fi foarte eficiente în prevenirea sarcinii. Eficacitatea Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri). Este important să citeşti cu atenţie instrucţiunile din prospect şi să le respecţi ȋntocmai.

Poți folosi ovulele contraceptive în timpul alăptării?

Da. Deşi este un antiseptic puternic, clorura de benzalconiu nu se absoarbe în organism, nu trece în sânge sau în laptele matern şi nu produce malformaţii congenitale. Spre deosebire de pastilele anticoncepționale obișnuite, substanța spermicidă din ovulele Contracept-M nu are bază hormonală și nici nu trece în laptele matern, astfel că nu va afecta compoziția sau producția de lapte.

Pot fi utilizate ovulele contraceptive în timpul menstruației?

În perioada menstruației nu este recomandată folosirea ovulelor contraceptive. Chiar dacă nu afectează în niciun fel ciclul menstrual, este indicat să folosești alte metode de contracepție.

Există riscul de scurgere odată ce Contracept-M este introdus?

Contracept-M este proiectat să se topească odată introdus în vagin, astfel creează un mediu ostil pentru spermatozoizi. O mică scurgere este normală și nu ar trebui să afecteze eficacitatea produsului. Prin forma sa și modalitatea de aplicare el rămâne la locul lui și acționează o perioadă finită de timp. Ovulul se dizolvă în aproximativ 5-10 minute.

Pot ovulele contraceptive să prevină infecțiile cu transmitere sexuală?

Contracept-M nu te protejează și de infecțiile cu transmitere sexuală, iar pentru acestea ai nevoie de măsuri suplimentare. Prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei boli cu transmitere sexuală.

Trebuie să eviți anumite poziții sexuale atunci când folosești Contracept-M?

Nu există poziții sexuale specifice pe care trebuie să le eviți atunci când folosești Contracept-M. Produsul ar trebui să fie la fel de eficient indiferent de poziția adoptată în timpul contactului sexual. Indiferent de unghiul de penetrare sau de gravitație, produsul își păstrează capacitatea de a acoperi colul uterin și de a crea un mediu nefavorabil pentru spermatozoizi.

Se pot folosi lubrifianți cu ovulele contraceptive?

Da, poți opta și pentru lubrifiant în timp ce folosești ovulele contraceptive. Cu toate astea, evită să folosești lubrifianți pe bază de ulei sau silicon, deoarece pot interfera cu eficacitatea ovulelor contraceptive.

Când nu este indicat să folosești Contracept-M?

Contracept-M nu este indicat dacă folosești medicamente administrate intravaginal, orice tratament local cu administrare vaginală poate inactiva contraceptivul local. Nu folosi ovulul contraceptiv dacă ai hipersensibilitate la clorura de benzalconiu sau la oricare dintre celelalte substanțe ce intră în componența lui, sau dacă ai leziuni vaginale. De asemenea, nu folosi ovulele contraceptive dacă ai făcut o irigație vaginală cu săpun. Acest spermicid este distrus de săpunuri.

Astăzi, metodele de contracepție sunt mai accesibile ca oricând, iar diversitatea lor înseamnă că poți face alegeri informate și benefice pentru tine, pentru sănătatea organismului tău și potrivite stilului tău de viață.

Așadar, fie că vrei să alegi o metodă flexibilă care te protejează punctual de eventualitatea unei sarcini nedorite, fie că vrei să suplimentezi metoda pe care o folosești de obicei, pentru mai multă siguranță, Contracept-M este o alegere inspirată, care nu îți afectează sănătatea și îți respectă organismul, nu produce dereglări hormonale, nu provoacă dureri de cap sau modificări ale dispoziției și nici alte neplăceri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: