Bolile cu transmitere sexuală se pot lua și prin sărut! Care sunt acestea

Surprinzător sau nu, bolile cu transmitere sexuală se pot lua și prin sărut. Iată care sunt acestea și cum să te protejezi.
  • Publicat:
Bolile cu transmitere sexuală se pot lua și prin sărut! Care sunt acestea
Foto: shutterstock

Sunt convinsă că faci tot posibilul să te ferești de bolile cu transmitere sexuală, în special folosind prezervativul și să fii la zi cu analizele de rutină. Dar ia în calcul faptul că acestea se pot transmite chiar și prin sărut, lucru despre care nu se vorbește atât de frecvent pe cât ne-am dori.

Știu, poate ți s-au stricat puțin calculele acum că ai aflat că bolile cu transmitere sexuală se pot lua și prin sărut, nu doar în urma unui contact intim cu partenerul. Vestea bună este că riscul este destul de mic, dar există. Și nu, nu este vorba doar de sărutul pe buze, ci și pe obraz, frunte sau ochi.

Bolile cu transmitere sexuală pe care le poți lua prin sărut

Herpesul oral (HSV-1)

Herpesul este produs de două virusuri similare- virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1) și virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2). Ambele pot fi transmise prin sărut. Herpesul oral este de cele mai multe ori produs de HSV-1, informează CDC și poate produce erupții bucale sau uneori nu prezintă niciun simptom. Multe dintre persoanele infectate cu HSV-1, copii sau tineri adulți, au contactat virusul în urma sărutului. În urma unui sondaj realizat de CDC s-a descoperit că 47.8% dintre persoanele din SUA cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani au HSV-1.

Herpesul genital (HSV-2)

În general, HSV-2 produce herpesul genital, dar poate fi și cauza din spatele herpesului oral. Atunci când practici sex oral, te poți infecta cu HSV-2 în jurul gurii. Dacă săruți pe cineva care a fost infectat cu HSV-2 în urma sărutului sau sexului oral, te poți infecta și tu.

Citomegalovirus (CMV)

Peste jumătate dintre adulți sunt infectați cu citomegalovirus (CMV) până la vârsta de 40 de ani, informează CDC. Această infecție nu se numără întotdeauna în top-ul bolilor cu transmitere sexuală, deși ea se poate transmite în urma contactului intim. Mai exact, virusul poate fi transmis prin lichidul seminal sau alte fluide ale corpului precum urină, sânge, lacrimi, lapte de sân sau salivă. CMV poate produce simptome precum dureri în gât, stări de oboseală și inflamarea glandelor.

Sifilis

CDC menționează că sifilisul se poate transmite prin contact direct, acesta fiind prezent în jurul penisului, vaginului, anusului, rectului, buzelor și gurii. Simptomele diferă în funcție de cât de avansată este infecția, iar cazurile de sifilis oral sunt destul de rare, un caz fiind raportat abia în anul 2016.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: