Boala cu transmitere sexuală care rareori dă simptome şi poate duce la complicaţii severe dacă nu este tratată

Peste jumătate dintre femeile care au această boală nu prezintă simptome. Vorbim despre tricomoniază, una dintre principalele cauze ale infecţiilor vaginale şi o boală cu transmitere sexuală care se tratează foarte uşor, dacă este descoperită la timp!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala cu transmitere sexuală care rareori dă simptome şi poate duce la complicaţii severe dacă nu este tratată

Mai bine de 3 milioane de americani au această boală, dar numai aproximativ 30% au simptome. Vorbim despre tricomoniază, una dintre principalele cauze ale infecţiilor vaginale şi o boală cu transmitere sexuală care se tratează foarte uşor, dacă este descoperită la timp!

„Peste jumătate dintre femeile care au această boală nu prezintă simptome”, spune medicul ginecolog Michael Cackovic. 

Cei care au „norocul” de a avea simptome, se confruntă cu secreţii neobişnuite, de culoare verzuie şi urât mirositoare, durere, iritaţie, usturime la urinare şi sângerare după actul sexual. 

Tricomoniaza este cauzată de un parazit care se transmite pe cale sexuală, numit Trichomonas vaginalis. Astfel de paraziţi pot fi transmişi cu uşurinţă de la o persoană la alta prin contact sexual. În cazul femeilor, parazitul „îşi face culcuş” adesea în vagin sau uretră, iar la bărbaţi se localizează doar în uretră. 

Femeile sunt mai expuse riscului de dezvoltare a tricomoniazei, ca urmare a structurii anatomice a sistemului reproducător. Parazitul supravieţuieşte mai mult timp în vagin, unde este un mediu umed şi cald, spre deosebire de uretră (la bărbaţi), de unde poate fi eliminat mai uşor prin micţiune. 

Nu de puţine ori însă, tricomoniaza se asociază cu vaginoza bacteriană, o afecţiune ginecologică ce se caracterizează prin dezechilibrul florei vaginale. Cea din urmă favorizează alcalinizarea secreţiilor vaginale, ceea ce înlesneşte mediul pe care parazitul îl preferă. Un mediu acid în vagin ţine la distanţă apariţia şi dezvoltarea bacteriilor, iar în acest sens trebuie urmată o dietă care să asigure o floră vaginală sănătoasă.

Deoarece multe femei nu prezintă simtome specifice ale infecţiei cu Trichomonas, vizita la medic are loc abia târziu, când afecţiunea este avansată şi poate cauza complicaţii severe, mai ales în cazul gravidelor (risc de naştere înainte de termen sau greutate scăzută a fătului la naştere). 

De asemenea, infecţia cu Trichomonas poate creşte riscul de a contacta o altă boală cu transmitere sexuală (în special HIV), dar, spre deosebire de Chlamydia sau gonoree, aceasta nu duce la infertilitate. 

Vestea bună este că tricomoniază se tratează uşor, cu ajutorul antibioticelor recomandate de medicul ginecolog. Simptomele deranjante ar trebui să se amelioreze în 1-2 zile, iar tratatementul trebuie urmat 5-10 zile. 

Dacă unul dintre parteneri are tricomoniază, este important ca ambii parteneri să se trateze, indiferent că celalalt nu prezintă simptome, pentru a se evita transmiterea parazitului!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: