Atenţie, începe sezonul bolilor sexuale!

Pentru că, aşa cum ştim cu toţii, începe sezonul în care viaţa sexuală devine tot mai şi tot mai fierbinte. Despre asta vorbim pe larg în articolul de pe pagina următoare, legat strict de libidou, acum ne concentrăm pe riscurile sexului neprotejat ca să nu ajungem să regretăm amarnic deciziile greşite ale verii 2013. Chiar nu e de joacă cu bolile cu transmitere sexuală, mai ales că noutăţile medicale din domeniu nu sunt deloc îmbucurătoare, ba dimpotrivă. Le veţi afla imediat.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Atenţie, începe sezonul bolilor sexuale!

Pentru că, aşa cum ştim cu toţii, începe sezonul în care viaţa sexuală devine tot mai şi tot mai fierbinte. Despre asta vorbim pe larg în articolul de pe pagina următoare, legat strict de libidou, acum ne concentrăm pe riscurile sexului neprotejat ca să nu ajungem să regretăm amarnic deciziile greşite ale verii 2013.

Chiar nu e de joacă cu bolile cu transmitere sexuală, mai ales că noutăţile medicale din domeniu nu sunt deloc îmbucurătoare, ba dimpotrivă. Le veţi afla imediat.

Am ajuns la un control ginecologic zilele trecute, cu o problemă oarecare, ocazie cu care am aflat chiar de la doctorul meu un subiect care îl ardea: că îngrijorarea la nivel mondial e tot mai mare în privinţa anumitor maladii cu trasmitere sexuală care ar răspunde tot mai greu la tratamentele clasice.

Am noroc de un medic extrem de conectat la tot ce se întâmplă în domeniul lui, mare pasionat de cercetările momentului şi mi-a explicat, pe scurt, că antibioticele prescrise din moşi strămoşi, vorba aceea, nu mai fac faţă.

Recunosc că m-a făcut curioasă şi aşa, la întoarcerea acasă, am descoperit un anunţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii destul de îngrijorător. Sper eu suficient de îngrijorător ca să vă gândiţi întâi de toate la protecţie în această vară. Şi să nu renunţaţi la ea, fie ce-o fi.

Gonoreea nu mai răspunde la tratament

Gonoreea, a doua cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală, după chlamydia, ameninţă să intre în cărţile de medicină cu mai mult decât acest titlu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra existenţei unei tulpini de gonoree care este rezistentă la antibiotice. Un expert al instituţiei a declarat chiar că în câţiva ani această boală va deveni rezistentă la orice formă de tratament care există în prezent.

Gonoreea afectează milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an, iar dacă nu este tratată poate cauza infecţii ale uretrei sau colului uterin, infertilitate atât la bărbaţi, cât şi la femei, complicaţii în timpul sarcinii şi chiar deces, în cazuri extreme.

În unele situaţii, copiii născuţi din mame netratate de gonoree pot suferi infecţii oculare severe, care pot conduce chiar şi la orbire. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dezvoltat un plan în vederea combaterii răspândirii acestei bacterii, care prevede conştientizarea importanţei tratării în faze incipiente a acestei boli şi dezvoltarea cercetărilor pentru descoperirea de noi medicamente.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an mai mult de 106 milioane de oameni iau această boală. Şi profit de apariţia acestei veşti rele, ca să vă reamintesc că numai şi numai prezervativul asigură protecţie în faţa aşa-numitelor BTS, boli cu transmitere sexuală. Inclusiv când vine vorba despre…

…Sexul oral, un pericol real

În vreme ce unii cercetători ne avertizează despre bolile care depăşesc rând pe rând generaţiile de antibiotice, alţii semnalează cazurile în creştere de cancer de gât care au drept cauză sexul neprotejat. Ce pericol poate să mai existe şi când facem doar sex oral, vă întrebaţi?

Unul foarte mare. Vi-l spun imediat, dar întâi mi se pare important să vă anunţ din capul locului că sexul oral a depăşit în ultimii ani tutunul în clasamentul celor mai periculoşi factori de risc asociaţi cu declanşarea cancerului orofaringian, mai ales în cazul tinerilor.

Doctorii au depistat la nivelul tumorilor canceroase acele papiloma virusuri (HPV), responsabile de cel mai frecvent întâlnite infecţii transmisibile pe cale sexuală şi care sunt, totodată, principala cauză a apariţiei cancerului de col uterin.

Persoanele infectate cu aceste virusuri, în special cu tulpina HPV-16, „se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decât restul populaţiei, acest risc fiind considerabil mai mare faţă de cel asociat cu fumatul, care este doar de 3 ori mai mare”, a declarat Maura Gillison, medic la Universitatea din Ohio.

Doamna, care studiază această temă de peste 15 ani, a declarat că persoanele care întreţin raporturi bucogenitale cu mai mult de 6 parteneri pe parcursul vieţii se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de peste 8 ori mai mare comparativ cu restul populaţiei. În plus, progresia cea mai rapidă a fost înregistrată în rândul bărbaţilor albi, a precizat ea, adăugând că acest fenomen „rămâne însă inexplicabil”.

Doctorii spun că riscul este mai mic la femei, deoarece acestea obişnuiesc să facă şi sex oral protejat, ceea ce le scade riscul de transmitere HPV şi, implicit, riscul cancerelor orale. Prezervativul feminin este extrem de rar folosit sau chiar pomenit. Nu vă jucaţi cu amăgiri de tipul “nu mi se poate întâmpla tocmai mie”, “sexul oral cu prezervativ este lipsit de riscuri”. Nu. „ce spune celălalt”, „cum am să aduc în discuţie subiectul”, toate ar trebui să pălească în faţa a ceea ce tocmai aţi aflat.

Părinţi, uitaţi de ruşine, împărţiţi sfaturi!

Spuneam în titlu că este sezonul BTS-urilor, iar cele mai multe „victime” sunt sub 25 de ani. Neinformaţi, tinerii riscă pentru câteva clipe de plăcere aproape totul. Cancere, infertilitate, infecţia cu HIV. Cât de puşi la curent sunt tinerii români cu riscurile care îi pândesc în viaţa intimă? Ne spune un studiu făcut de Durex acum câţiva ani şi numit „Ei nu vor şti dacă noi nu le vom spune”.

A fost ales un eşantion reprezentativ de peste 15.000 de tineri, cu vârste între 15 şi 20 ani, din 15 ţări europene – 9 din Europa de Vest şi 6 din Europa de Est. Nu mai puţin de 4 din 10 tineri români (40,3%) credeau în mod eronat, în momentul răspunsului, că pot contracta o boală cu transmitere sexuală de pe scaunul toaletei.

Această valoare este a doua între ţările europene, după Turcia (44,4%). Băieţii şi fetele noastre au avut rezultate slabe şi în ceea ce priveşte utilizarea metodelor contraceptive în mod regulat. Unul din cinci (20%) declara că nu a folosit nici o formă de contracepţie ultima dată când a întreţinut relaţii sexuale.

Putem schimba aceste cifre alarmante, ţine numai de noi. Informaţi-vă cât puteţi de bine şi nu lăsaţi un moment de extaz să se transforme în chin de-o viaţă. Bolile cu transmitere sexuală ne pot schimba în cel mai rău mod cu putinţă. E atât de simplu să nu le lăsăm.

Cu cărţile pe masă

Ruşinea de a deschide subiectul protejării rămâne principala cauză invocată de femeile care ajung mai apoi la cabinete cu probleme. Vara este şi anotimpul relaţiilor-fulger, iar multe persoane sunt tentate să se lase complet purtate de val – şi în privinţa acestui delicat subiect. Greşit. BTS-urile nu sunt semnalizate de la distanţă şi nu aleg. Faceţi-vă un bine şi abordaţi cât puteţi de repede subiectul, ca să nu mai existe scuza lui „s-a întâmplat mult prea repede”.

 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”