Limite sau ziduri înalte? Ce sunt limitele și cum să le respectăm chiar dacă ne rănesc

Limitele ne ajută să ne creăm propriul spațiu și ne încurajează să avem o comunicare clară cu cei din jur.
  • Publicat:
Limite sau ziduri înalte? Ce sunt limitele și cum să le respectăm chiar dacă ne rănesc
Foto: envato

Este foarte important să știi cum și când să setezi limite, dar la fel de important este să știi când și cum să respecți limitele celor din jur. Limitele ne ajută să ne creăm propriul spațiu și ne încurajează să avem o comunicare clară cu cei din jur.

Pentru mulți, aceste limite pot fi resimțite ca un gard electric, iar ele nu se traduc deloc așa. Așadar, cum reușim să ne setăm limite fără să părem agresivi și cum ținem în continuare oamenii aproape de noi?

1. Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui: am pus limite sau am ridicat niște ziduri?

Sunt momente în care simți că îndepărtezi oamenii din jurul tău, dar acest lucru se poate întâmpla pentru că sunt mai puțin receptivi la mesajele tale sau poate că mai este nevoie să lucrezi asupra limitelor impuse de tine. Limitele sunt un proces și o conversație continuă cu propira persoană pe care trebuie să ajungem să o înțelegem astfel încât să știm cum să ne raportăm la cei din jurul nostru.

Bineînțeles, aici vin la pachet reguli noi, pe care trebuie să știi să le joci, iar dacă le respecți, relațiile tale pot înflori și pot merge într-o direcție sănătoasă. Pe de altă parte, dacă încerci să ridici un zid pentru a ține la distanță anumite persoane sau pentru a ține la distanță anumite situații, relațiile tale nu vor mai fi la fel de constructive, ceea ce înseamnă că eforturile celor din jur de a comunica cu tine nu vor fi la fel de eficiente.

2. Ai nevoie de o conversație sinceră

Când vorbim de limite, unele dintre ele te pot răni. Dar de cele mai multe ori ele nu sunt despre tine, ci despre cei din jur. Dacă ai o relație la care ții, poți vorbi deschis despre limitele pe care le impui. Un dialog sincer cu tine și oamenii din jurul tău ajută să-ți creezi calea către o relație care să funcționeze atât pentru tine, cât și pentru cei apropiați ție.

Limitele te ajută să înveți cine ești cu adevărat, ce declanșează rănile pe care le ai și sunt o modalitate excelentă prin care poți crea conexiune și intimitate. Cu alte cuvinte, limitele sunt o oportunitate de a respecta dezvoltarea ta și a celor din jur, dar și procesul de vindecare care poate apărea în urma implementării lor.

3. Evită să pui accentul pe detaliile personale

Poate că sora ta nu își dorește să vorbească despre problemele sale de fertilitate sau poate că noul partener nu își dorește să ofere detalii amănunțite privind fostele relații. Atunci când acțiunile persoanelor din jurul nostru nu se potrivesc așteptărilor noastre ne putem simți răniți și putem ajunge să renunțăm să mai încercăm să creăm relații.

În schimb, trebuie să privim relațiile ca pe niște plante. Unele au nevoie de soare, altele au nevoie de mai multă apă, în timp ce altele înfloresc în locurile întunecate. Poartă o conversație sinceră despre nevoile pe care tu și partenerul le aveți și cum pot fi ele respectate, astfel încât să aveți o grădină cât mai frumoasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”