Infertilitatea nu este o condamnare! Descoperă-i cauzele şi vezi cum poate fi tratată

Diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri un capăt de drum, deci un sentiment de resemnare, sau un început anevoios în lumea încâlcită a zecilor de analize medicale, a tratamentelor hormonale agresive, a frustrărilor, a depresiei şi a prejudecăţilor pe care majoritatea oamenilor le au
Infertilitatea nu este o condamnare! Descoperă-i cauzele şi vezi cum poate fi tratată

Cauzele infertilităţii

Din păcate, există multe cazuri de infertilitate diagnosticate greşit, iar tratamentul urmat nu face decât să îngreuneze procesul de concepţie.

Iată care sunt principalele cauze ale infertilităţii la femei şi bărbaţi

La femei:

 • Endometrioza – constă în creşterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună la menstruaţie) în afara uterului, ale cărei simptome constau în principal în dureri pelvine înainte de menstruaţie, dar şi în timpul actului sexual, la urinare sau în timpul tranzitului intestinal.
   
 • Vârsta înaintată – femeile sunt din ce în ce mai preocupate de carieră şi ignoră ceasul biologic, astfel încât se trezesc prea târziu că îşi doresc un copil, când şansele de concepţie sunt scăzute iar riscul de malformaţii destul de ridicat. Dacă în cazul unei femei până în 30 de ani, riscul de a da naştere unui copil cu malformaţii este de 20%, peste 36 de ani proporţia se schimbă, existând peste 80% şanse ca nou-născutul să sufere de anomalii congenitale iar sarcina săm fie una problematică.
   
 • Trompe înfundate – cauzate de o infecţie nedepistată şi netratată (cum este de exemplu Clamydia, anexita etc.). Infecţiile urinare sunt frecvente la fetiţe începând cu vârsta de 10 ani. Repetate, netratate sau diagnosticate târziu, acestea deprimă imunitatea organismului care este apoi predispus la mai multe infecţii sau suprainfecţii, ce se răspândesc şi afectează organele învecinate. În timpul unei infecţii urinare se produc inflamaţii locale ale căilor urinare (uretra, vezica, uretere) care determină apariţia de aderenţe la organele aparatului reproducător din imediata apropiere – uter, trompe uterine. Aceste aderenţe limitează funcţionarea normală a organelor, care nu îşi mai pot îndeplini corect rolul în cadrul procesului de reproducere.
   
 • Uter poziţionat anormal, prea mic sau înconjurat de aderenţe, cauzate de infecţii genitale

La bărbaţi:

 • Azospermia (afecţiune medicală caracterizată prin lipsa spermatozoizilor în materialul seminal), care este cauzată de stres, asociat cu fumat, alpimentaţie nesănătoasă  şi consum excesiv de alcool.
   
 • Imposibilitatea de a obţine sau de a păstra erecţia
   
 • Ejacularea prematură sau lipsa acesteia
   
 • Raritatea actului sexual (mulţi bărbaţi pot avea probleme cu erecţia când sunt supuşi presiunii de a concepe un copil)
   
 • Infecţiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuală pot provoca blocaje ale ductelor

“În prezent, ponderea cazurilor de infertilitate este aproximativ egală: 50 la sută la femei şi tot atât la bărbaţi, asta pentru că acum ştim foarte multe despre infertilitatea la bărbaţi”, adaugă Dr. Vythoulkas.

Diversitatea factorilor care afectează fertilitatea, precum şi faptul că, în 15% din cazuri, cauzele rămân complet necunoscute fac absolut necesară înţelegerea în profunzime a acestei probleme şi înlăturarea statutului de subiect tabu.

Infertilitatea este o boală, iar cuplurile ar trebui încurajate către informare, analize preventive şi  abordarea terapiilor medicale şi psihologice. 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
13 paşi pentru o nouă relaţie
13 paşi pentru o nouă relaţie
Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă