Dr. Claudia Mehedințu: Ce beneficii are steriletul?

Steriletul este o metodă de contracepție eficientă, accesibilă ca preț având în vedere timpul îndelungat de folosire și reversibilă. Dacă se renunță la sterilet, femeia poate rămâne însărcinată.
  • Publicat:
Dr. Claudia Mehedințu: Ce beneficii are steriletul?
Dr. Claudia Medehințu, medic primar Obstretică-Ginecologie, foto arhivă

Beneficiile utilizării steriletului includ: un bun raport cost-eficacitate de-a lungul timpului, este ușor de utilizat. Steriletul are acțiune îndelungată și nu are limite de vârstă. Dr. Claudia Mehedințu, medic primar ginecolog explică punctele forte alea uneia dintre cele mai eficiente metode contraceptive – steriletul.

 

CSÎD: Ce este steriletul (DIU)?

Dr. Claudia Mehedințu: Steriletul face parte dintr-o categorie de produse medicale denumită dispozitive intrauterine. Steriletele reprezintă cea mai utilizată metodă contraceptivă de lungă durată, reversibilă, la nivel global. În jur de 170 milioane de femei, circa 5% dintre toate persoanele de sex feminin folosesc sterilete cu hormoni sau fără hormoni. Există mai multe tipuri de dispozitive intrauterine: cele hormonale și cele nehormonale, cu Cupru.

CSÎD: Cât durează acțiunea contraceptivă a unui sterilet?

Dr. Claudia Mehedințu: În funcție de tipul de sterilet, protejează împotriva unei sarcini nedorite timp de 3 până la 10 ani.

Steriletul este aproape la fel de eficient precum sterilizarea permanentă la femei

CSÎD: Ce alte beneficii mai are steriletul?

Dr. Claudia Medehințu: Este mai bine de 99% eficient în prevenirea sarcinii, o cifră similară sterilizării permanente.

Steriletul poate fi extras oricând și fertilitatea revine imediat. După ce este montat, presupune un efort minim de întreținere.

Cui i se potrivește steriletul

CSÎD: Cine poate utiliza steriletul?

Dr. Claudia Mehedințu: Poate fi utilizat de femei de orice vârstă, de la adolescență până la menopauză. Poate fi montat imediat după naștere, deși acest lucru crește riscul de expulzare

Steriletul nu este acuzat de creștere în greutate

CSÎD: Metode contraceptive precum anticoncepționalele sunt asociate de unele femei cu creștere în greutate. Poate avea asemenea consecințe steriletul?

Dr. Claudia Mehedințu: Nu determină creștere în greutate. Mai mult, steriletul de cupru poate fi utilizat pentru contracepție de urgență până la cinci zile după un act sexual neprotejat.

Steriletul previne riscul de sarcini extrauterine și riscul cancerului de endometru

CSÎD: Ce puncte forte are steriletul cu eliberare de hormoni?

Dr. Claudia Mehedințu: Alte avantaje ale folosirii steriletului cu eliberare de hormoni sunt: scade volumul sângerării menstruale, diminuează crampele și chiar oprește menstruația.

CSÎD: Nu este periculos să oprească menstruația?

Dr. Claudia Mehedințu: În acest caz nu reprezintă niciun pericol.

CSÎD: Mai sunt și alte beneficii ale steriletului cu hormoni?

Dr. Claudia Medehințu: Steriletul previne apariția hiperplaziei și a cancerului de endometru. De asemenea, reduce riscul apariției unei sarcini extrauterine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân