Cristina Andreea Stan, coach: De ce să nu iei decizii importante în faza de îndrăgostire dintr-o relație

Cea mai plăcută stare pe care o trăim se spune că este starea de îndrăgostire. Cea în care totul este frumos. De ce se întâmplă asta?
  • Publicat:
Cristina Andreea Stan, coach: De ce să nu iei decizii importante în faza de îndrăgostire dintr-o relație
Cristina Andreea Stan, foto arhiva

”Ne-am văzut, ne-am plăcut. Ce rămâne de făcut?” Vorba cântecului… Începuturile poveștilor de iubire sunt superbe, extraordinare, neașteptate și promit…marea cu sarea. La început nici nu este nevoie să deschizi gura, căci persoana iubită rostește și chiar execută ceea ce ne dorim. Și totuși, psihologii, consilierii în relații recomandă prudență în ceea ce privește deciziile importante cu efecte pe durata întregii vieții luate la începuturile unei relații. Despre acest subiect, am stat de vorbă cu  Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master. Ea este și autorul cărții ”Vrei să iubești? Începe cu tine!”

 

CSÎD: De ce ne înțelegem din priviri la începutul unui relații de dragoste?

Cristina Andreea Stan: Unii ar spune că este cea mai frumoasă perioadă şi, într-adevăr, mulţi se raportează cu nostalgie la primele luni ale relaţiei, tânjind după acea stare euforică de îndrăgostire. Ce se petrece, de fapt, este din cauza unui cocktail de substanțe, numite neurotransmițători, care intervin în acest proces.

Adrenalina, oxitocina, serotonina – sunt responsabile pentru starea de beatitudine din prima parte a relațiilor de iubire

CSÎD: Explică-ne, te rugăm.

Cristina Andreea Stan: Adrenalina – te face să te simți viu, plin de viață, îți face inima să îți bată mai tare, ai energie din plin. Dopamina – este implicată în ceea ce înseamnă atenție, ne gândim în permanență la persoana iubită, ne face să ”falsificăm” un pic imaginea celuilalt, în sensul că vedem doar lucrurile pozitive – atenția este îndreptată doar pe ceea ce îți produce, de fapt, o stare de bine. Vă înţelegeţi “din priviri”, pentru că nu vezi, de fapt, realitatea, ci trăieşti într-o stare de beatitunile, cu multe proiecţii. Serotonina îți amplifică și ea această stare de bine, ai gânduri recurente, nu te mai concentrezi pe nimic altceva, totul are legătură cu partenerul și se reduce la el. Pe scurt, el este tot timpul prezent în mintea ta. Oxitocina, substanța euforiei, îți conferă sentimentul de fericire și plenitudine, stare de bine, totul este magic în viața ta.

Chimia creierului din faza de îndrăgostire are ca și consecință focusul pe partea plină a paharului

CSÎD: Ce consecințe au dozajele acestor neurotransmițători în viața de zi cu zi?

Cristina Andreea Stan: Toate acestea ne fac să ne concentrăm numai pe partea frumoasă a relaţiei, să eliminăm din mintea noastră posibilele semnale de alarmă sau ceea ce nu ne convine la partener. Pe cale de consecinţă, evident, ne înţelegem de minune.

CSÎD: Cum să rămânem totuși ancorați în realitate? Să nu plătim facturi scumpe din cauza stării de îndrăgostire?

Cristina Andreea Stan: Nu se recomandă să luăm decizii importante în această perioadă de început, pentru că partea raţională a creierului nu funcţionează la capacitatea ei maximă şi plutim pe norişori, înconjuraţi de hormoni şi de proiecţiile din mintea noastră.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân