Cele mai mari 3 probleme in viata intima a femeilor

„La femeile foarte tine­re, anorgasmia vaginala este obis­nu­i­ta. Chiar daca aceasta se prelungeste pana la maturitate, specialistii nu o con­sidera patologica decat in cazurile extre­me, cand apogeul placerii nu este nicio­data atins, nici macar prin masturbare."
Cele mai mari 3 probleme in viata intima a femeilor
Cele mai mari 3 probleme in viata intima a femeilor

Frigiditatea – cu alte cuvinte, imposibilitatea femeii de a ajunge la or­gasm, in urma unui contact sexual nor­mal cu un barbat.

„La femeile foarte tine­re, anorgasmia vaginala este obis­nu­i­ta. Chiar daca aceasta se prelungeste pana la maturitate, specialistii nu o con­sidera patologica decat in cazurile extre­me, cand apogeul placerii nu este nicio­data atins, nici macar prin masturbare. Numai si numai in acest caz putem vorbi de frigiditate – o tulburare care, spre deosebire de anorgasmie, se carac­te­ri­zeaza printr-o inhibare a dorintei si se re­fera la viata sexuala in ansamblul ei. Nu ne nastem frigide, nicidecum… de­ve­nim pe parcurs. As numi frigiditatea mai de­graba o problema de dinamica si co­mu­ni­care in cuplu decat o patologie de sine statatoare”, vine cu lamuriri Emilia Potenteu.

Deci, daca ar fi sa vorbim despre cauze… „pot fi atat fizice (pre­lu­diu neadecvat, lipsa de umiditate a vagi­nului, contactul sexual dureros, bolile ge­nitale), dar mai ales psihologice (trau­mele emotionale, frica de a ramane gra­vi­da, frica de a contacta o boala cu trans­mitere sexuala, stresul, rutina, ru­sinea, plictiseala, etc.). Indiferent de ele, psiho­te­rapia reprezinta o solutie viabila pen­tru depasirea starii de frigiditate. Cel mai important lucru pentru tratarea fri­gi­di­ta­tii consta in abordarea acesteia nu ca pe o problema grava sau ca pe un complex, ci ca disfunctie pasagera, ce are intotdea­una re­zolvare. Si de retinut: orgasmul se inva­ta!”

Complexele fizice – defini­tia cea mai comuna a unui complex este aceea de „sentiment de inferioritate ca­re cauzeaza timiditate si inhibitii”. Din punct de vedere psihologic, complexul se tra­duce printr-o focalizare excesiva asupra unui defect real sau imaginar, persoana complexata intretinandu-si astfel o ima­gi­ne deformata a propriilor trasaturi.

„De cele mai multe ori, complexele fizice (kilo­grame in plus, bust imperfect, posterior generos), din care deriva automat si cele psihice, sunt cauza principala a unei vieti sexuale nesatisfacatoare. Psihoterapia ne ajuta sa transformam diferentele fata de cei din jur in atuuri personale, sa avem in­credere in noi insine, sa renuntam la com­paratii distructive sau inutile, dar mai ales sa intelegem originea complexului pentru a-l putea elimina”, este sfatul specialistei.

Infertilitatea – sau cum scrie la carte, inabilitatea de a ramane insarcina­ta dupa un an de raporturi sexuale regu­late fara a utiliza contraceptive. „Intot­dea­una, problemele legate de infertili­tate se reflecta mental, social si psiho­lo­gic in viata femeii.

Imposibilitatea conce­perii afecteaza identitatea cuplului – bar­batul isi pune intrebari asupra propriei vi­rilitati, femeia se simte neimplinita. Astfel, ea se lasa coplesita de cerintele tratamentului (masurarea si inregistrarea temperaturii, injectiile si nenumaratele teste), devine obsedata de sarcina, dez­volta depresia, are o pofta sexuala tot mai scazuta din cauza tratamentului dur si a planificarii relatiilor sexuale in func­tie de ovulatie, se confrunta cu o multi­tu­dine de sentimente care vin cu diag­nos­­ticul sterilitate.

Consilierea psiho­lo­gica este absolut necesara. Ii ajuta pe parte­neri sa inteleaga cum le poate afecta aceasta problema relatia, reduce stresul si anxietatea care pot afecta inclusiv fer­ti­litatea”, este de parere Emilia Potenteu.

Foto: Photoland, Northfoto

Iubitul tau e inca indragostit de fosta?
Iubitul tau e inca indragostit de fosta?