Trauma pierderii unei persoane dragi

Trauma pierderii unei persoane dragi poate avea efecte ani și ani de zile.
  • Publicat:
Trauma pierderii unei persoane dragi

Trauma pierderii unei persoane dragi este una dintre cele mai puternice traume. Cei care au suferit o astfel de traumă, pot experimenta simptomele tulburării de stres post-traumatic, cum ar fi anxietatea, sentimentul de neputință sau furia. Acestea se pot manifesta chiar și la câțiva ani după traumă, potrivit cercetărilor.

 

„Doliul este un răspuns firesc la pierderea cuiva apropiat, dar pierderile traumatice pot impacta grav anumite persoane”, a spus Kristin Alve Glad, doctor și cercetător la Centrul Norvegian pentru Studii asupra Violenței și Stresului Traumatic.

Pentru majoritatea oamenilor care suferă de o pierdere, sentimentele de suferință și doliu tind să se diminueze în timp. În cazul unor pierderi mai complicate, în loc ca acestea să dispară, simptomele pot persista sau se pot agrava, ajungând în cele din urmă să afecteze sau chiar să împiedice oamenii să-și trăiască viața normală de zi cu zi, așa cum o făceau cândva.

Cercetătorii cred că efectele unui atac terorist asupra supraviețuitorilor au fost deosebit de grave, deoarece aceștia nu au pierdut doar o persoană dragă, ci au fost și expuși direct atacului. Această dublă povară a pierderii neașteptate și expunere a supraviețuitorilor la traume poate duce la o evoluție diferită a simptomelor PTSD, dezvoltând totodată un sentiment acut de durere față de cei îndoliați care nu sunt expuși direct la traumă.

Amigdala cerebrală devine hiperactivă, reacția sa excesivă la perturbări minore ducând la o suprasolicitare a hormonilor de stres. Trăind mereu sub umbrela fricii de a nu le fi amenințată viața, oamenii pot dezvolta probleme cu somnul sau durerea fizică, pot întâmpina neînțelegeri în relațiile lor personale și profesionale și pot manifesta un dezechilibru real privind stima de sine.

Aceste constatări s-ar putea aplica oricărei persoane care a pierdut un apropiat într-un mod potențial traumatizant, potrivit cercetărilor. Cunoștințele despre relația dintre simptomele PTSD și suferința de-a lungul timpului îi poate ajuta pe clinicieni să dezvolte strategii de tratament mai eficiente și să elaboreze planuri de tratament mai bune pentru supraviețuitorii care se luptă cel mai mult să facă față.

Schimbările psihologice pozitive după traumă sunt posibile și atunci când oamenii își recunosc dificultățile și se percep ca fiind supraviețuitori mai degrabă decât victime ale experiențelor nefericite. Acestea pot include mecanisme de coping precum: construirea rezilienței, dezvoltarea abilităților de adaptare. Unii oameni pot dezvolta o evoluție semnificativă în urma efectelor post-traumatice, formând relații mai puternice, redefinindu-și relația cu un nou sens și/sau scop spiritual și ajungând să aprecieze mai mult viața în sine.

Schimbările stilului de viață sunt o opțiune de tratament timpurie de luat în considerare. Mâncarea sănătoasă, exercițiile fizice, evitarea alcoolului și a drogurilor, somnul suficient, vizitarea regulată a celor dragi, pot ajuta la ameliorarea simptomelor traumei.

În general, se presupune că atunci când vorbim despre emoții și experiențe negative facem deja primul pas către vindecare. Cu toate acestea, în cazul evenimentelor traumatice, datele arată că rememorarea momentelor dureroase poate fi periculoasă.

De asemenea, psihoterapia poate ajuta o persoană să-și dezvolte reziliența, să dezvolte abilități de adaptare și să abordeze subiectele nerezolvate.

www.apa.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân