Sunt mult mai sigura pe mine

Miopia de -5,25 a chinuit-o pe Violeta o buna perioada de timp, insa ea nu a incetat sa spere in rezolvarea acestei probleme. Si dorinta i s-a implinit. Echipa CSID a insotit-o la consultatie si a sustinut-o la interventie. Apoi, la scurt timp,am reveni
  • Publicat:
Sunt mult mai sigura pe mine
Sunt mult mai sigura pe mine

Violeta are 28 de ani si s-a nascut la Chisinau. Si-a petrecut anii copilariei si adolescentei in Republica Moldova visand la frumusetile lumii, manata de dorinta de a calatori, de a vedea lumea, chiar de a emigra. Din aceasta dorinta arzatoare s-a nascut poate si pasiunea pentru limbi straine. Violeta vorbeste astazi la perfectie engleza, spaniola si rusa. La 18 ani, a obtinut o bursa de merit si asa s-a implinit „partial” si dorinta ei de a-si petrece viata in „strainatate”, chiar daca Brasovul, locul unde si-a facut studiile universitare in domeniul lingvistic, nu este o destinatie foarte indepartata.
 
De la Bucuresti, la Sydney
A urmat apoi sansa de a se stabili in Bucuresti, o data ce Alexandru Motriuc, proaspatul ei sot, a obtinut un job in domeniul IT. Dupa mai multe incercari ca translator, Violeta si-a gasit menirea in domeniul pedagogic, angajandu-se ca educator la o gradinita cu predare in limba engleza. „Bucurestiul mi-a placut mult mai mult. Este un oras cosmopolit, cu o viata mai intensa. Aici erau mai multe sanse de afirmare pentru mine si Sasa decat in Brasov sau Chisinau.” Si cu toate acestea, nici macar o capitala europeana precum Bucurestiul nu i-a satisfacut dorinta de a trai intr-o lume cu adevarat civilizata. Asa ca in urma cu un an si jumatate, cei doi tineri si-au depus actele in vederea emigrarii in Australia. „Pentru ca trebuie ca doar unul dintre soti sa completeze acel punctaj, ne-am gandit ca Sasa are mai mult succes.” Si asa s-a si intamplat. In scurt timp, sotii Motriuc au fost chemati in Sydney, unde vor incepe o viata noua.

O emisiune, un vis implinit
Violeta m-a abordat din dorinta de a scapa de miopia de -5,25 de care suferea prin intermediul unei operatii prezentate la Pro TV. „Am vazut sambata, la televizor, in cadrul emisiunii „Stilul Oana Cuzino” interventiile facute de dr. Cristian Moraru in cazul Analiei Selis si al Iuliei Vantur si mi-am spus: Cred ca am o sansa.” Dorinta ei nu a ramas fara ecou si iata-ne impreuna la consultatie. Masurarea grosimii corneei Violetei era cruciala pentru stabilirea tipului de interventie. Din nefericire, constitutional, corneea Violetei este prea subtire si atunci medicul a optat pentru implantul de lentila refractiva in interiorul ochiului, cu fixare pe iris, in locul interventiei laser. Dr. Cristian Moraru ne-a declarat: „Operatiile de implantare de lentile refractive se efectueaza cu anestezie locala, ambulator, printr-o microincizie de 2-3 mm, ce nu trebuie suturata, cu vindecare foarte rapida. Vederea este foarte buna si stabila inca din primele zile (1-2) postoperator, pacientul putandu-se integra in viata sociala si profesionala la cateva zile dupa operatie”.
 
Viata fara dioptrii
Operatia a decurs fara nici un fel de incident si in cazul Violetei. „Sunt foarte fericita! Miopia destul de mare de care sufeream ma facea sa ma consider un om cu handicap. Chiar daca nu este vorba de o dizabilitate evidenta, ma deranja faptul ca depindeam de acei ochelari sau lentile corectoare. Daca imi cadea o lentila, de exemplu, sau trebuia sa le scot pentru ca imi iritau ochii, nu ma puteam descurca singura pe strada (sa iau un autobuz) trebuia sa fiu mereu insotita…” Medicul Moraru ne-a declarat ca operatia Violetei a decurs perfect si ca a reusit sa reduca la 0 miopia de peste -5. Apoi a asigurat-o ca nu exista nici o contraindicatie pentru zborul lung cu avionul, dar ca trebuie sa isi monitorizeze in continuare miopia. „Noi doar am introdus o lentila corectoare, i-am montat un ochelar direct in ochi. Vederea e perfecta, insa miopia nu s-a vindecat. Violeta va trebui sa mearga o data la 2, 3 ani la un control pentru a fi sigura ca boala nu evolueaza.”

Text: OANA CUZINO   Foto: VICTOR CIUPULIGA, Cristina NICHITUS

 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Gaseste ac de cojocul insectelor!
Gaseste ac de cojocul insectelor!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân