Pozele before and after: de ce pot fi periculoase pentru sănătatea mentală?

Mulți dintre noi credem că pozele before and after ne ajută să facem o diferență în procesul de evoluție, mai ales atunci când urmăm o dietă.
  • Publicat:
Pozele before and after: de ce pot fi periculoase pentru sănătatea mentală?
Foto: pexels.com

Mulți dintre noi credem că pozele before and after (n.r.- înainte și după) ne ajută să facem o diferență în procesul de evoluție, mai ales atunci când urmăm o dietă, dar în anumite situații pot fi destul de problematice, iar asta pentru că fiecare persoană are o părere diferită și o reacție diferită. Unele persoane vor aprecia rezultatele pe care le-ai obținut și procesul în care te afli, în timp ce altele vor găsi să vină cu reproșuri, ceea ce va duce la declanșarea comparațiilor.

Da, pozele before and after sunt o modalitate excelentă de marketing și conținut, dar pot fi toxice și pot transmite mesaje cum că anumite tipuri de corpuri (sau fețe, păr, piele, buze etc.) sunt mai bune față de altele.

Cum ne afectează pozele before and after

Apar comparările nesănătoase

Deși unele persoane fac asta voit, impactul pe care fotografiile before and after îl are în social media nu este unul tocmai sănătos, în special pentru persoanele care se luptă cu propria imagine și tulburările alimentare. În plus, apare sentimentul că trebuie să faci ceva cu felul în care arăți, că trebuie să „repari” ceva la tine, ceea ce duce la crearea unor idealuri. Persoanele care au o imagine negativă asupra corpurilor lor nu numai că au șanse mai mari să se confrunte cu tulburările alimentare, dar există riscul ca ele să sufere de depresie, izolare și să dezvolte o obsesie pentru procesul de slăbire.

Pozele before and after nu spun toată povestea

O altă problemă masivă în cazul acestor fotografii este faptul că ele arată doar două momente din viața noastră. Corpurile sunt într-o permanentă schimbare, iar ceea ce vedem în pozele de „after” nu este valabil ca rezultatul să rămână pentru totdeauna. Deși se prezintă o poveste de succes, schimbările oricum vor continua să apară. Un review publicat în 2020 în BMJ arată că deși dietele duc la scăderea în greutate și îmbunătățirea sănătății după șase luni, efectele dispar după un an. Un alt review publicat în același an arată că dietele pot produce mai mult rău decât bine din moment ce scăderea permanentă în greutate este greu de menținut, iar ca efecte adverse sănătatea fizică și mentală sunt cel mai des afectate.

Pun foarte mult preț pe aspectul fizic

Doar pentru că o persoană apare zâmbind într-o fotografie „after” nu înseamnă neapărat că este și fericită sau că sănătatea mentală nu a fost afectată. Trebuie să recunoaștem că uneori schimbările pozitive în viață vin la pachet cu multe provocări și un drum foarte lung și dificil. În fond, corpul uman este imprevizibil și greu de controlat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”