Personalitatea narcisică: cum ne purtăm cu ea

E important să știi cum să te porți cu personalitatea narcisică.
  • Publicat:
Personalitatea narcisică: cum ne purtăm cu ea
Photo by Sander Sammy on Unsplash

Personalitatea narcisică crede că este excepțională, că se află deasupra oamenilor “de rând” și că i se cuvine mai mult decât celorlalți. Este stăpânită de ambiția de a avea succese răsunătoare, atât în plan profesional, dar și în viața personală. Persoana cu acest tip de personalitate este adesea extrem de preocupată și de propria înfățișare. Am aflat mai multe despre personalitatea narcisică din cartea “Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile” scrisă de Francois Lelord și Christophe Andre.

În relația cu ceilalți, cel care deține această personalitate narcisică se așteaptă la atenție și privilegii, fără să se simtă obligată să le “returneze”. Atunci când nu îi sunt acordate privilegiile pe care consideră că le merită, devine furioasă. Nu are empatie și nu e mișcată de emoțiile celorlalți, iar pentru a-și atinge obiectivele, nu se sfiește să manipuleze și să îi exploateze pe cei din jur. Mai mult, aceste persoane cred că legile sunt făcute pentru oameni obișnuiți și nu se aplică propriei persoane. Datorită sentimentului de a fi deasupra celorlalți, aceste persoane caută atenția și compania oamenilor importanți, considerându-i pe aceștia singurii demni de a fi frecventați constant.

Cum să ne purtăm cu personalitatea narcisică

Dacă vă doriți, totuși, să fiți într-o relație cu o personalitate narcisică, iată câteva sfaturi pentru comportamentul vostru.

Arătați-le că îi apreciați, dar doar dacă sunteți sinceri! Nu uitați că o astfel de persoană consideră că i se cuvine aprecierea voastră. Așadar, dacă vreți să rămâneți în relații bune cu ea, e nevoie să îi arătați admirația și să o complimentați, să o felicitați pentru promovare sau pentru cum arată.

Avantajele sunt nenumărate: această persoană va crede că sunteți o persoană inteligentă, pentru că doar o astfel de persoană ar putea să-i recunoască valoarea. Aveți grijă, pentru că un narcisic va simți imediat dacă nu sunteți sincer în admirația voastră și lucrurile pot escalada. Însă, dacă veți fi autentic în cuvintele voastre, veți avea greutate în ochii lor, chiar și atunci când, poate, nu le veți mai spune cuvinte de laudă.

Explicați-le reacțiile celorlalți! Dacă i-ați câștigat încrederea, acest tip de personalitate se va plânge de comportamentul celorlalți. Și vă va împărtăși cât de agresivi, abuzivi și răi sunt oamenii. Ori asta va însemna că, de fapt, aceștia nu i-au oferit semne de admirație și considerație pe care ea crede că le merită. O puteți ajuta explicându-i care sunt punctele de vedere ale celorlalți, cel puțin cum vedeți voi acel punct de vedere.

Să respectați cu religiozitate convențiile! Nu uitați că narcisicul se consideră mult mai important decât voi și așteaptă ca și voi să credeți același lucru și să îl tratați astfel. Îl veți irita dacă sunteți prea distant sau, din contra, prea familiari, dacă nu știți tot ce aveți de făcut pe de rost.

Nu le aduceți critici, decât dacă e imperios necesar! Știți deja că sunt extrem de susceptibili, deci criticile voastre nu vor fi benefice pentru relația voastră. Puteți să le spuneți în mod precis despre un comportament anume, dar nu cristici generale și legate de superioritatea lor.

Păstrați discreția despre propriile reușite! La narcisic invidia este înzecită față de un alt tip de personalitate, așa că aveți grijă să nu împărtășiți cu ei propriile voastre succese. Acestea îi vor face să sufere, iar relația se va deteriora.

Printre comportamentele nerecomandabile se numără: să vă opuneți sistematic la dorințele și nevoile lor, să vă așteptați la recunoștință din partea lor, să le faceți o favoare și apoi să nu mai vreți să o repetați. Pentru că se vor enerva și vor deveni iritabili și furioși. Iar relația voastră va avea de suferit.

Nu uitați că e nevoie să evaluați foarte bine nevoia voastră sau motivul de a fi într-o astfel de relație abuzatoare. Până la urmă, e mai important să fiți liberi și autentici, decât prinși într-o relație cu o personalitate atât de dificilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being