5 semne că te afli într-o relație sănătoasă: pastila de psiho

O relație sănătoasă este vindecătoare.
  • Publicat:

O relație sănătoasă este locul unde ne putem vindeca rănile din trecut, traumele provocate în copilărie. Însă, e nevoie de curiozitate pentru a descoperi universul interior al partenerului, blândețe, lipsă de critică, de judecată și de reproșuri și muuultă iubire. Colega noastră, Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală, ne-a vorbit despre câteva semne care îți spun că relația ta este una sănătoasă. Pentru că nu putem vorbi de relații perfecte, ci doar de relații îndeajuns de bune sau satisfăcătoare.

Ai parte de spațiu și intimitate!

Asta înseamnă că partenerul tău nu este intruziv, nu îți încalcă spațiul, înțelege că ai nevoie și de timp singur/singură. Atunci când pui limite, îți sunt respectate! Adică partenerul înțelege că ai nevoie de spațiu, că anumite lucruri nu îți plac sau îți trezesc amintiri neplăcute, că anumite comportamente ale lui te pot deranja și nu le mai face în viitor.  A avea parte de spațiu într-o relație este unul dintre cele mai importante semne că te afli într-o relație în care spațiul și intimitatea îți sunt respectate, deci te afli într-o relație sănătoasă.

Partenerul te încurajează să ieși cu prietenii

Pentru ca o relație să funcționeze, e nevoie de timp împreună și timp separat. Iar acel timp separat, în afară de cel de la job, ar trebui să fie dedicate pasiunilor proprii și prietenilor. Ori, atunci când partenerul înțelege această idee de timp separat și te mai și încurajează să ieși cu prietenii, înțelege de fapt, că te poți simți bine și în compania altora. Ceea ce este normal. Un partener nu ar trebui să aibă această așteptare nerealistă cad oar cu el să te simți bine. A te încuraja să ieși cu prietenii este o mare dovadă de iubire și de înțelegere a faptului că fuziunea într-o relație va duce la o relație dependentă și toxică. Și nu uitați, în relații e important să nu ne pierdem identitatea.

Simți că nu ești obligat/ă să faci ceva ce nu-ți place!

Faptul că simți că nu ești nevoit sau nevoită să faci lucruri care îi plac partenerului e foarte important într-o relație. A-i face pe plac celui cu care îți împarți viața se poate transforma într-o corvoadă pentru tine și o presiune pe relație. E normal să-ți dorești să-i faci pe plac partenerului, dar nu tot timpul și nu atunci când ție nu îți face plăcere să faci asta. În momentul în care vezi că de prea multe ori acesta este nemulțumit și, fie ți se spune direct sau indirect, fie, mai rău, ți se impune, să faci anumite lucruri doar pentru a-i face partenerului pe plac, fugi cât mai rapid din acea relație. Ea nu este în niciun caz sănătoasă, ci se poate transforma rapid într-o relație toxică în care limitele, spațiul, persoana ta nu sunt valorizate.

Când sunt neînțelegeri, puteți discuta deschis și puteți negocia

E mare lucru să poți avea o discuție constructivă fără reproșuri și amenințări, atunci când există neînțelegeri. Și e normal să existe neînțelegeri, pentru că sunteți două ființe diferite. Așadar, modul în care partenerul tău se poartă atunci când există neînțelegeri, e un factor important al sănătății relației voastre. Pentru că dacă reușiți să discutați deschis și să negociați, astfel încât și tu să accepți nevoile lui, dar și el pe ale tale, atunci ești în relația potrivită. Dacă, dimpotrivă, orice neînțelegere se finalizează cu certuri, reproșuri și, chiar, amenințări, nu este o relație sănătoasă cea în care te afli.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult