Nu te poți controla, nu te simți înțeles, nu poți să rezolvi sarcinile la serviciu? Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu explică ce afecțiune ai putea avea

Simptomatologia ADHD este prezentă încă din copilărie și în multe cazuri persistă în timp.
  • Publicat:
Nu te poți controla, nu te simți înțeles, nu poți să rezolvi sarcinile la serviciu? Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu explică ce afecțiune ai putea avea
Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu, medic psihiatru specialist, foto arhivă

Astfel problemele cu direcționarea atenției, reglarea nivelului de activitate și controlul impulsurilor pot periclita funcționalitatea pe diferite planuri – social, familial, precum și la locul de muncă, ducla necesitatea consultului de către un medic specialist. Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: medic specialist psihiatru vorbește despre simptomele ADHD la adult.

CSÎD: Care sunt primele semne si simptome ar putea da de gândit către diagnosticul ADHD și care fac necesară vizita la medic?

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Există mai multe categorii de persoane, unele mai intensive și mai spontane, altele mai timide și mai rezervate. O parte simt că au totul sub control, altora le e foarte greu să își organizeze viața și să efectueze sarcini. Mulți sunt nerăbdători și le e foarte greu să își înțeleagă propriile reacții și emoții.

Pierderea autocontrolului aduce probleme pe termen lung

CSÎD: De ce e important să fim atenți dacă avem autocontrol?

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Autocontrolul și comportamentul sunt foarte importante pentru a putea funcționa împreună, unii cu ceilalți, atât la serviciu precum și în viață de familie. Disfuncția autocontrolului poate da probleme în viața de zi cu zi, iar reacțiile celor din jur pot induce o stare de disconfort. Aceasta poate crea senzația că nu suntem acceptați sau înțeleși de societate.

Unii părinți ai căror copii au ADHD realizează că și ei se confruntă cu aceleași simptome

CSÎD: Ce diferențe ar fi între ADHD manifestat la adulți și cel manifestat la copii?

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: ADHD la adulți poate arăta diferit față de manifestarea bolii la copil. Personalitatea și situația socială influențează gradul de funcționalitate pentru fiecare pacient. Datorită prezenței simptomatologiei încă din copilărie, este posibil ca mulți adulți să fi găsit deja strategii de adaptare pentru a face față  diferitelor situații. ADHD poate fi un atu în anumite situații. Dar este o dizabilitate care poate face dificilă abordarea multor sarcini din viața de zi cu zi. Deoarece tulburarea este ereditară, mulți părinți își descoperă propriile dificultăți odată cu diagnosticarea propriilor copii.

CSÎD: Ce probleme pot întâmpina adulții cu ADHD la job?

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Probleme date de ADHD pot apărea la locul de muncă: greșeli frecvente, dificultăți de concentrare asupra sarcinilor și greutatea de a asculta activ alți oameni. Sarcinile și obligațiile nu sunt terminate la timp. Există dificultăți în menținerea ordinii și, de obicei, se evită sarcinile care necesită efort mental.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
3 pași pentru a fi fericit
3 pași pentru a fi fericit
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân