3 pași pentru a fi fericit

A fi fericit poate însemna un ideal pentru unii, dar și o realitate pentru alții.
  • Publicat:
3 pași pentru a fi fericit

Starea de a fi fericit poate fi descrisă și definită în nenumărate feluri, unul mai filozofic sau realist decât celălalt. Studiile din domeniul psihologiei pozitive definesc fericirea ca un sentiment de mândrie, recunoștință, bucurie, abundență și entuziasm. Aceste tipuri de emoții pozitive bazate pe fericire pot fi experimentate temporar sau pot fi legate de un sentiment general de apreciere pentru viață.

V-ați spus vreodată că meritați să fiți fericiți?

Chiar dacă credem că știm ce este fericirea, ne simțim adesea dezamăgiți, mai ales atunci când auzim că „ar trebui doar să fim fericiți”, iar noi pur și simplu nu suntem. De multe ori, dăm vina pe circumstanțele de viață pentru nefericirea noastră. Pentru că suntem, cumva, predispuși să vedem lucrurile mai puțin placute și să nu le apreciem pe cele cu adevărat importante: cum că suntem sănătoși, avem o familie și trăim într-o perioadă în care avem un grad ridicat de libertate și, în principal, putem să ne dezvoltăm potențialul. De obicei, lucruri precum a avea un șef sau un loc de muncă ce nu-ți place, să fii într-o relație neîmplinită ne poate reduce nivelul de fericire.

Social Media ne alimentează nefericirea

Studiile privind percepția fericirii ne spun că aceasta este simțită pur și simplu trăind momentele cu recunoștință. Cu toate acestea, lumea digitală în care trăim mai mult în social media, cu portrete exagerate de satisfacție instantanee, ne determină adesea să ne simțim neîmpliniți și nefericiți.
Acestea fiind spuse, dacă chiar vrei să te simți mai fericit, încetează să mai crezi că nu meriți să fii fericit.

 

Iată trei moduri de a-ți reeduca într-un mod constructiv creierul pentru a experimenta fericirea”:

Fii recunoscător pentru ceea ce ai

Recunoștința este una dintre cele mai fiabile modalități de a simți fericirea. Brene Brown, cercetătoare și autoare, spune că principalul lucru pe care îl au în comun oamenii mulțumiți de viața lor este că sunt recunoscători. Și practică recunoștința zilnic! Poți face și tu asta dacă păstrezi un jurnal de recunoștință sau un borcan cu bilețele de recunoștință. Notează în fiecare zi, sau ori de câte ori simți, toate evenimentele care ți-au adus fericire în ziua respectivă.

Stabilește și o serie de „repere ale recunoștinței”. De exemplu, când te uiți la fotografia din hol, cu familia ta, adu-ți aminte pentru ce ești recunoscător. Reperele sunt extrem de importante – asocierea unui obiect cu o anumită stare ne va ajuta ca de fiecare dată când intrăm în contact cu acel obiect să ne activăm, inconștient, starea în cauză. De aceea, este important să ne înconjurăm de obiecte asociate cu stări pozitive.

Concentrează-te asupra punctelor tale forte

Îți iei vreodată timp să-ți observi talentele, calitățile și realizările din viață? Este ușor să te simți descurajat atunci când lucrurile nu merg bine. Însă vizualizarea punctelor tale forte creează o atitudine care te va motiva, te va ajuta să dobândești optimism și încredere pentru a trece peste anumite provocări și a le depăși. Și chiar te poate face să te simți fericit.

Dezvoltă o mentalitate de creștere

Când oamenii au o mentalitate fixă, învățarea de lucruri noi poate fi văzută ca o amenințare, deoarece ar putea fi îngrijorați de modul în care sunt percepuți de ceilalți. Acest lucru este valabil mai ales atunci când nu reușesc să atingă obiectivele dorite.

În schimb, atunci când ai o mentalitate de creștere, înseamnă că ești dispus să-ți asumi riscuri personale și să te străduiești să îți atingi obiectivele. De asemenea, o astfel de mentalitate îți va permite să creezi un plan pentru a depăși obstacolele trecute sau pentru a-ți reajusta obiectivele în moduri care să se alinieze cu dorința de învățare continuă și evoluție. Și asta poate să însemne a fi fericit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”