Furia mămicilor

Furia mămicilor poate fi uneori copleșitoare și pentru ele și pentru cei din jur.
  • Publicat:
Furia mămicilor

Furia ascunde emoții puternice și profunde, ascunse demult în locuri uitate din subconștientul nostru. Studiată încă din Antichitate, furia era considerate de Aristotel greu de stăpânit. Așadar furia mămicilor poate fi uneori copleșitoare și le face pe mame să considere că nu sunt mame bune, că nu vor reuși.

Ce este, de fapt, furia mămicilor?

Nu există o definiție clinică sau clară cu privire la ce ar putea însemna acest termen, însă practic, furia mamelor se manifestă printr-o stare de agitație și un moment de explozie, fie el prin manifestări fizice, fie prin manifestări la nivel verbal. Aproximativ 21% dintre femei trec prin stări de furie postpartum, însă furia mamelor la modul general este complet diferită. Ea este mai degrabă un simptom al stresului acut și al senzației permanente de copleșire.

78% dintre mămici mărturisesc că pun binele familiei înainte de binele propriei persoane. Ca drept urmare, putem constata faptul că cea mai mare parte a mămicilor din lume se pun pe locul doi și nu se mai îngrijesc suficient, iar aici nu discutăm despre zilele la SPA sau posibilitatea de a merge la sală, ci de îngrijirea de bază: somn suficient, hrană corespunzătoare și momente de pauză de-a lungul zilei, pentru reîncărcarea bateriilor.
De aceea, atunci când devine mamă, o femeie are nevoie de sprijinul familiei, tocmai pentru a-și putea păstra echilibrul emoțional. Uitând de ele pentru prea mult timp și fără sprijinul celor din jur, unele mămici pot intră într-o stare de furie sau chiar depresie.

Impactul pandemiei asupra mamelor

Din păcate, pandemia nu a făcut decât să pună și mai multă presiune pe umerii mămicilor de pretutindeni. A sta acasă cu întreaga familie nu este neapărat chiar atât de idilic precum sună, mai ales când la sarcinile tale zilnice, se adaugă și gătitul mai des, mai multă curățenie, mai multă gălăgie și mai multă nevoie de structură. Frica de necunoscut și lipsa de siguranță vin și ele la pachet, iar toate aceste stări, combinate cu oboseala pot declanșa episoade de furie, aparent neînțelese, la prima vedere.

Cel mai adesea, studiile arată că furia în rândul mămicilor se manifestă prin atacuri verbale la adresa copiilor, care, în cele din urmă, le cresc celor mici nivelul de anxietate și le scad nivelul stimei de sine. Acest tip de furie poate degenera cu ușurință în violență fizică (bătăi la fund, de exemplu), iar astfel de comportamente își pun sever amprenta asupra copiilor, viitori adulți, prin dezvoltarea relațiilor toxice în viața adultă, scăderea IQ-ului și scăderea performanței școlare/ în muncă și lipsa dezvoltării inteligenței emoționale.

Doctorul și psihologul clinician Lisa Damour mărturisește că: „Este indicat să discutăm deschis despre această problemă, pentru a o preveni sau chiar pentru a o trata. Sentimentul de rușine trebuie complet eliminat din discuție, astfel încât să putem ridica stigma de pe umerii femeilor care se confruntă cu această problemă și să putem, în cele din urmă, să învățăm mămicile o modalitate sănătoasă de a-și exprima furia”.

În concluzie, este normal ca uneori, să ne simțim copleșite, în calitatea noastră de mămici, însă acest lucru trebuie ținut sub control, atât pentru binele nostru, cât și pentru binele copilului. Pentru a ajuta copilul să se dezvolte sănătos și corect, este important ca noi să fim sănătoase și echilibrate, iar în acest sens va trebui să facem față furiei și să învățăm să o manifestăm într-un mod sănătos, nu toxic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân