Experiențele noi te ajută să fii mai creativ

Experiențele noi te aduc mai aproape de un nou "Tu".
  • Publicat:
Experiențele noi te ajută să fii mai creativ

Cât de deschis ești către experiențele noi? Deschiderea este o trăsătură esențială a inovatorilor și persoanelor creative, de succes, s-a observat de-a lungul istoriei. Dorința de a încerca lucruri noi vă poate ajuta să jonglați mai bine cu provocările zilnice și să descoperiți soluții noi la diverse probleme. Studiile arată chiar că deschiderea spre experiențele noi se corelează pozitiv cu performanța sporită la locul de muncă și cu mai multă creativitate.

Deși majoritatea dintre noi ar dori să se gândească la propriile persoane ca fiind deschise la încercarea de lucruri noi, realitatea este că suntem mult mai puțin decât credem. Într-un sondaj realizat recent de către Shane Snow – autorul Dream Teams: Working Together Without Falling Apart – și echipa sa, s-a demonstrat faptul că 95% dintre respondenți au raportat că sunt mai deschiși decât s-a demonstrat că erau de fapt, în realitate.

Studiile recente arată că vă puteți antrena creierul să fie mai deschis. Deschiderea spre noi experiențe – precum creativitatea – este mai mult decât o trăsătură de personalitate: este o abilitate care se cultivă în timp. Mai mult, poate fi cultivată printr-o varietate de metode, de la angajamentul intelectual la atenție, sau de la raționamentul cognitiv până la aprecierea frumuseții. Așa cum arată oamenii de știință și artiștii care obțin un scor ridicat la evaluarea aceastei trăsături, există o serie de practici și comportamente pe care le poți construi zilnic, pentru a-ți crește deschiderea.

Iată primele 3 practici pe care le recomandă Jeffrey Davis, consultant în creativitate, pentru a vă dezvolta creativitatea și a vă îmbogăți viața:

Îndepărtați-vă de zona de confort

Pe măsură ce îmbătrânim, cădem în tipare cognitive și comportamente învățate. Cu toate că aceste modele oferă o structură vieții noastre de zi cu zi, ele ne pot limita perspectivele și posibilitățile la „zona noastră de confort”. De ce? Pentru că ne temem de necunoscut, chiar dacă necunoscutul este ceva relativ inofensiv, cum ar fi încercarea unei noi emisiuni despre un subiect cu care nu sunteți familiarizați, spune Jeffrey Davis.

O modalitate simplă, dar uneori incomodă, de a vă deschide la experiențe noi este să împingeți limitele zonei de confort. Dozele sănătoase de frică sau anxietate ne ajută să depășim zona noastră de confort și să evoluăm.

Prototip, nu perfecțiune

În procesul de inventare a becului, Thomas Edison a făcut 1.000 de încercări nereușite. Odată ce a reușit, un reporter l-a întrebat: „Cum te-ai simțit că ai eșuat de 1.000 de ori?” Răspunsul lui Edison: „Nu am dat greș de 1.000 de ori. Becul a fost o invenție cu 1.000 de pași”.

Testarea limitelor zonei de confort poate însemna explorarea acelui teritoriu neexplorat. Un lucru important de reținut oricând încercați experiențele noi  – fie că vorbiți în public, fie că încercați yoga pentru prima dată – este că puțini oameni excelează la prima încercare.

Mai degrabă decât să vă focusați și stresați din cauza „eșecurilor”, încercați să fiți curioși. Frica de eșec ne împiedică adesea să evoluăm și să încercăm experiențele noi.

Urmați-vă curiozitățile

Psihologii consideră că este mai important să ne urmăm curiozitățile, decât pasiunea și să încercăm experiențele noi. Mentalitatea de a urmări o vocație singulară poate restrânge concentrarea și poate bătători o cale ușoară către succes, dar, care, pe de altă parte îi descurajează pe elevi atunci când întâmpină inevitabil eșecul.

Nu toată lumea descoperă o chemare sau un talent ascuns, deoarece acest proces implică o muncă extrem de dificilă. De fapt, unii dintre noi nici nu știm ce ne place, nu suntem obișnuiți să aflăm ce ne place. Nu am fost educați să ne dezvoltăm curiozitatea, să avem mai multe hobbiuri, să facem ceea ce ne place. Mai mult, am ajuns să credem că dacă nu ne descoperim talentul sau pasiunea, este ceva în neregulă cu noi, însă… cu toate acestea, adevărul este că ne blocăm singuri în acest tip de mentalitate unilaterală și, prin urmare, ne confruntăm din ce în ce mai mult cu aceeași frustrare, ajungând în cele din urmă la anxietate, dezamăgire și epuizare inevitabile.

Când abordați ceva cu o mentalitate curioasă, căutați să evoluați. Rămâneți curioși, urmărind subiecte care vă intrigă sau căutând în mod conștient lacune în cunoștințele de zi cu zi.

Data viitoare când vă simțiți blocați în rutine  sau observați că vă aflați de ceva timp în zona de confort, amintiți-vă aceste sfaturi și vedeți dacă puteți împinge acea graniță puțin mai departe. S-ar putea să fiți surprinși de curiozitatea și creativitatea pe care deschiderea voastră le va scoate la suprafață.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân