Ești în doliu? Cum te comporți la locul de muncă cu un coleg căruia i-a murit cineva apropiat?

Atunci când unul dintre colegii de la muncă a suferit o pierdere, tot colectivul poate simți starea sa. Stare normală, susțin psihologii din întreaga lume.
  • Publicat:
Ești în doliu? Cum te comporți la locul de muncă cu un coleg căruia i-a murit cineva apropiat?
Cum să susții un coleg de muncă ce a pierdut o persoană dragă? Explicația psihologului. Foto: Shutterstock

Unele dintre cele mai grele momente din viață sunt cele în care persoane dragi decedează. Cei rămași în urmă experimentează tristețe profundă, apatie, lipsă de concentrare și chiar depresie. Și totuși, viața trebuie să continue. Ce atitudine ar fi mai potrivită la locul de muncă după un deces important? Cum să se comporte colegii? Răspunde la aceste întrebări psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.

 

Cum putem să gestionăm inconsecvența pe care pierderea cuiva iubit o poate aduce în activitatea celui îndoliat atunci când acesta revine la serviciu? Se știe că la locul de muncă se cere randament, succes, planuri realizate. Camelia Anca Baciu explică:

Durerea destabilizează dispoziția, concentrarea, atenția, memoria, capacitatea de a acționa, de a lua decizii… Este important ca și cei de la locul de muncă, managerii, cu precădere să înțeleagă aceasta. În perioada de doliu, creierul, psihicul și corpul nostru se ocupă cu supraviețuirea, cu vindecarea, cu acceptarea. Deci nu se pot ocupa cu creșterea și evoluția. Ar fi prea mult și nici “nu sunt interesate.”

Când nu se respectă durerea cuiva?

Sunt trei concepte primare care conduc la privarea de drepturi pentru durerea cuiva:

  • relația dintre persoana îndurerată și decedat nu este recunoscută,
  • moartea sau pierderea nu este recunoscută (moartea prin sinucidere, boala cauzatoare de moarte sunt stigmatizate, neacceptate social: SIDA, ciroza hepatică din cauza excesului de alcool etc)
  • capacitatea îndureratului de a întrista nu este recunoscută

 

Cum poți ajuta concret un coleg care trece prin doliu

Psihologul Camelia Anca Baciu vine cu explicații concrete despre cum putem susține un coleg ce experimentează stările specifice decesului în familie. ”Eu cred ca rezolvarea dilemei comportamentale și atitudinale la locul de munca se reduce simplu, clar și concis la esența umanismului: empatia compasională.” Desfăcută în foi de ceapă, pusă în practică, înseamnă:

  • Ascultarea activă a persoanei îndoliate ( fără critică, judecată, etichetare)
  • Validarea sentimentelor, emoțiilor și trăirilor persoanei îndoliate
  • Acceptarea sentimentelor, emoțiilor și trăirilor persoanei îndoliate

Respectul pentru durerea persoanei îndoliate – un drept fundamental

Din dorința de a scurta intensitatea durerii cuiva, avem tendința de a minimiza importanța doliului. Însă fiecare persoană are dreptul să trăiască și perioada de doliu, chiar dacă asta va scoate la iveală ipostaze mai puțin vesele. Ce se mai poate face la locul de muncă?

”Ajutor concret, de acțiune pentru persoana îndoliată (preluarea unor sarcini și responsabilități, feedback uri, diminuarea nivelului de cerere a rezultatelor perfecte în activitate, flexibilitate, folosirea umorului când și unde e cazul etc)

Susținerea și încurajarea persoanei îndoliate, în ceea ce privește activitatea profesională

Crearea, asigurarea sentimentului de apartenență la echipă, de siguranță și protecție în spațiul profesional

Recunoașterea rezultatelor și efortului profesional ale persoanei îndoliate” a mai explicat psihologul.

Camelia Anca Baciu, psiholog si psihoterapeut, foto arhivă personală
Consultant de specialitate: Camelia Anca Baciu, psiholog si psihoterapeut, foto arhivă personală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân