Ești extrem de amabilă și le faci tuturor pe plac? Te-ai putea confrunta cu ceea ce specialiștii numesc „Sindromul Fawn”

  • Publicat:
Ești extrem de amabilă și le faci tuturor pe plac? Te-ai putea confrunta cu ceea ce specialiștii numesc

Dacă ești genul de persoană care evita vehement conflictele și încearcă să îi mulțumească pe toți, atunci te poți confrunta cu așa-numitul sindrom „Fawn”, care ar putea fi rezultatul unei traume din copilărie.

Ce este „Fawn”, cel de-al patrulea răspuns instinctiv la traumă?

Terapeutul specializat în trauma Janet Bayramyan spune pentru purewow.com că răspunsul de tip Fawn este una dintre cele patru reacții pe care le avem instinctiv în fața amenințării sau pericolului – fight (luptă), flight (fugă), freeze (îngheț) și fawn (supunere).

„Răspunsul ‘fawn’ implică să facem ce putem pentru a atenua situația, persoană sau amenințarea cu scopul de a reduce suferința sau pericolul”, spune specialista.

Răspunsul de tip fawn este un mecanism de auto-apărare pe care unii oameni îl folosesc pentru a evita conflictul. Atunci când cresc într-un mediu abuziv, unele persoane devin agresive la maturitate (luptă), altele aleg să plece (fugă), iar altele sunt incapabile de a lua decizii (îngheț).

Cei cu cel de-al patrulea răspuns la trauma, respectiv Fawn (supunere) sunt cei care, de fapt, încearcă să îi facă pe plac abuzatorului pentru a evita conflictul.

În cele din urmă, acesta poate deveni un tipar comportamental pe care persoană respectivă ajunge să-l normalizeze.

Fawn: cum se manifestă?

Janet Bayramyan spune că acest comportament se poate manifestă prin următoarele:

  • a fi exagerat de submisiv, serviabil și supus
  • comportamente de people-pleaser
  • o dorința puternică de a evita conflictul
  • tendința de a-și cere scuze prea des
  • ignorarea propriilor limite
  • asumarea responsabilității pentru răul făcut

„Uneori, așteptările culturale pot duce la acest răspuns”, spune Bayramyan. „De exemplu, în culturile care cer că fetele și femeile să se poate ‘că o față’ sau să fie submisive, femeile învață că trebuie să fie plăcute pentru a-i face pe ceilalți fericiți și a se integra”, încheie specialistă.

Citește și: 5 semne că în copilărie ți-a fost aplicat tratamentul tăcerii și cum te afectează acest lucru la maturitate

SURSA: PureWow, FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc