Dragi părinți, nu tăiați aripile copiilor! Profukool: „Lăsați-i să-și aleagă drumul”

Eduard Andrei Vasile, alias Profukool, ne spune cum îi pot ajuta părinții pe copii să își aleagă calea în viață fără a-și impune propriile dorințe.
  • Publicat:
Dragi părinți, nu tăiați aripile copiilor! Profukool: „Lăsați-i să-și aleagă drumul”
Sursa foto: Shutterstock @Africa Studio

Câți dintre voi puteți spune că meseria pe care o aveți acum este rezultatul dorințelor părinților voștri? Dacă ai terminat o facultate doar pentru că așa au crezut ai tăi că vei avea un rost în viață, dar pe parcurs ți-ai dat seama că ai cu totul alte pasiuni și înclinații, află că nu ești singurul. În situația ta sunt mulți alții care au făcut o schimbare la 180 de grade. Câte diplome de avocați, economiști și alte meserii considerate de părinți „lozul câștigător” zac într-un dulap acum, complet irelevante pentru domeniul în care profesăm mulți dintre noi…

Alegerea liceului sau a facultății este o decizie care, de prea multe ori, implică prea puțin dorințele și aspirațiile viitorului adult. Părinții sunt cei care influențează, mai mult sau mai puțin evident, parcursul unui copil în viață.

Cum îi pot ajuta părinții pe copii să își aleagă calea fără a-și impune propriile dorințe ne spune Eduard Andrei Vasile, profesor de limba engleză în învățământul primar și consilier în dezvoltare personală, atât pentru copii, cât și pentru adulți, pe care îl puteți urmări pe Instagram @profukool.

Profukool: „Părinții nu ar trebui să își proiecteze propriile dorințe asupra copiilor”

Un subiect atât de consumat, aș spune, dar atât de important și care ridică probleme în orice familie în care există copii.

Aș începe să vorbesc despre backgroundul pe care îl avem. Trăim într-o țară în care până nu foarte de mult au dominat lipsurile, alegerile forțate și dorința de evadare. Alegerea unei cariere/ profesii pentru copil era în sarcina familiei, cel din urmă neavând foarte multe de spus.

„Fă-te medic, ești asigurat pe viață!”, „Devino avocat, se câștigă bine!”, „Nu face muzică, o să mori de foame” – sunt doar câteva dintre replicile pe care foarte mulți dintre noi le-am auzit de la părinți, bunici. Pe cât de auzite, pe atât de toxice! Și care, probabil, au schimbat traiectoria multor generații…

Din fericire, ne-am adaptat rapid la noutate, la schimbare, la evoluție. Dar, cu toate acestea, cum ajutăm copilul să-și găsească drumul în viață?

  1. Opționale și hobby-uri. Părinții din ziua de azi au un talent aparte de a-și înscrie copiii la toate opționalele posibile. Este un lucru bun, dacă e făcut cu măsură. Numai încercând diferite activități se poate observa la un copil pasiunea pentru un domeniu anume ori capacitățile de care dispune. Ce nu este OK este surmenarea acestuia. Trebuie făcute cu măsură!
  2. Mentor și consiliere. Avem acces la cursuri de dezvoltare personală, de consiliere în carieră, astfel încât un copil să își dea seama ce îi place să facă. Nu sunt foarte solicitați consilierii, dar îi îndrum pe părinți cu mare căldură către un specialist care știe să „depisteze” atuurile unui copil.
  3. Discuții libere în familie despre meserii. Nu au loc nici acestea foarte des, dar e important ca un copil să știe că are parte de încurajarea și suportul familiei.

Alegerea unui liceu, în ultimii ani, s-a bazat pe nume și renume. Mulți copii sunt trimiși la kilometri buni de casă, doar pentru că anumite licee de top au rămas în… top.

Nu este nimic greșit nici aici, dar vreau doar să semnalez că există licee de cartier în care te poți simți mai bine decât într-un sistem rigid, dar de renume.

Pot să mă dau exemplu pe mine. Am absolvit Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, fostul Mate-Fizică nr. 3. Este locul în care s-a filmat „Liceenii”. Un liceu de cartier, în cartierul Titan din București, dar care scoate în fiecare an copii buni, empatici, talentați. Este un liceu în care totul se face cu multă, multă dragoste, ceea ce nu am întâlnit la multe licee „de top”.

Facultatea se alege la o vârstă la care tinerii au discernământ, știu cât de cât ce îi pasionează și încotro vor să pornească. Mulți se îndreaptă spre inginerie, alții spre economie (pentru că au auzit că o termini lejer), unii spre coregrafie și alții spre medicină.

Părinții nu ar trebui să își proiecteze propriile dorințe asupra copiilor. Este firesc să ne dorim ce-i mai bine pentru ei, dar trebuie să știm cu adevărat dacă e bine pentru ei sau doar pentru noi.

Nu este suficient, ba chiar este nul, să ne dorim noi, părinții, o anumită carieră pentru copii. Atât timp cât viitorul student nu va merge cu plăcere și nu va urma studiile cu pasiune și cu un țel în minte, pot spune că părinții nu au avut niciun aport benefic.

Dragi părinți, bunici, nu alegeți voi pentru copii. Lăsați-i să-și aleagă drumul. Ajutați-i să își găsească calea, pasiunea și încurajați-i, oferiți-le sprijin. Poate și dumneavoastră v-ați fi dorit să faceți altceva în viață. Cum timpurile actuale ne permit multe, nu tăiați aripile copiilor, ci aveți grijă de ele!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân