Dezvoltarea personală: 5 motive pentru care ar trebui să o iei în considerare

Dezvoltarea personală e un proces ce te ajută să te transformi în cea mai bună versiune a ta.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dezvoltarea personală: 5 motive pentru care ar trebui să o iei în considerare

Dezvoltarea personală este un proces individual de evoluție, de creștere, de înțelegere a lumii, a vieții și a noastră personal. Ne putem dezvolta din acest punct de vedere citind cărți, participând la workshop-uri sau mergând la consiliere.

Știu că sună deja a clișeu, însă cel mai important proiect al vieții noastre ar trebui să fie propria dezvoltare personală. Și celor care au copii și ar avea tendința să mă contrazică acum, spunându-mi că aceștia ar trebui să fie proiectul nostru, vin și le spun că, pentru a putea să te ocupi de dezvoltarea copiilor e nevoie, mai întâi, să fi “lucrat” la tine. Este important ca tu, ca părinte, să fi trecut printr-un proces de dezvoltare personală, să te fi “șlefuit” îndeajuns de mult, până ai reușit să ajungi una dintre cele mai bune versiuni personale. E ca metafora cu avionul. În caz de urgență, mai întâi își pune părintele masca și abia după aceea i-o pune copilului. Adică dacă noi am parcurs un proces în urma căruia suntem echilibrați, împăcați cu propriile alegeri, mulțumiți, conștienți de propria valoare, și copiii vor avea de câștigat. Pentru că suntem modele pentru cei mici. Și degeaba le spunem “ce e bine” să facă, dacă noi, într-o situație asemănătoare, facem cu totul altceva. Copiii învață de la noi cum să-și gestioneze emoțiile, cât de importanți sunt ei ca ființe umane și alte lucruri atât de importante pentru devenirea lor.

Am vorbit și despre copii și influența pe care o avem asupra lor, tocmai pentru a înțelege mai bine că dezvoltarea noastră personală va produce beneficii și copiilor noștri, dar și tuturor celor cu care interacționăm.

 

Iată 5 motive reale, pe lângă cel enumerate mai sus care poate fi considerat cel mai important:

 

Te vei cunoaște mai bine

 

Generația noastră nu a fost, din păcate, educată să se cunoscă, să caute ce anume le face plăcere, ce meserie li s-ar potrivi sau ce-și doresc să devină. Nouă ni s-a cam spus, cu mici excepții, ce meserii ar trebui să învățăm, ce este bine să facem. Dar ceea ce ni s-a spus n-a rezonat cu ce voiam noi, a fost ceea ce au crezut părinții noștri că e bine să facem pentru a fi realizați, de succes.

Procesul de dezvoltare personală ne ajută să ne cunoaștem, să ne aflăm calitățile, atuurile, dar și punctele slabe. Astfel, în timpul acestui proces, vom afla ce ne dorim de la viață și ce putem face pentru a obține ceea ce ne dorim.

 

Îți poți îmbunătăți abilitățile

 

Prin consilierea de dezvoltare personală, prin participarea la workshop-uri, vei putea să îți descoperi talente ascunse pe care să le transformi în pasiuni. Odată ce-ți descoperi noi abilități, vei găsi și modalități pentru a le fructifica și a-ți transforma viața.

 

Vei putea câștiga mai bine

 

După ce îți descoperi noi talente și înveți cum să le fructifici, poți câștiga mai bine. Prin dezvoltarea personală vei căpăta noi perspective asupra talentelor descoperite, vei găsi modalități prin care să le pui în practică, poți descoperi idei pentru potențiale afaceri. Dezvoltarea perosnală nu este o lecție financiară în sine, dart e poate ajuta în sensul celor afirmate mai sus.

 

Vei fi mai sigur de tine

 

Procesul de dezvoltare personală te va ajuta să capeți încredere în tine, mi ales dacă aveai probleme la acest capitol. Pe măsură ce vei înainta în proces, vei descoperi că ești capabil(ă) de realizări, de a-ți pune în practică ideile, fapt ce-ți va crește stima de sine și încrederea în propri persoană.

 

Vei avea relații mai profunde

 

Așa cum spuneam și la început, în urma acestui proces de evoluție, nu ești singurul beneficiar. Începând să te cunoști mai bine, îi vei înțelege și pe ceilalți dintr-o altă perspectivă și, e posibil, să fii mai blând, mai tolerant, mai înțelegător. Și, astfel, relațiile tale se vor îmbunătăți și pot deveni mai profunde.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân