Decembrie 2012 – iată de ce e bine să faci un bilanţ al anului care a trecut!

Odată cu mutarea în masă a omului de la sat la oraş, număratul bobocilor de toamnă s-a mutat în luna lui Decembre, când, pornind de la teoria lui Socrate, care spunea că “O viaţă neexaminată nu merită trăită”, omul modern a înţeles importanţa evaluării vieţii personale, a anului ce tocmai s-a scurs, a analizării greşelilor şi contorizării reuşitelor. Însă această evaluare ce nu are ca scop final vreo răsplată sau vreo pedeapsă, ci doar analiza poziţionării personale faţă de propriile expectaţii şi nevoi.
  • Publicat:
Decembrie 2012 – iată de ce e bine să faci un bilanţ al anului care a trecut!
Odată cu mutarea în masă a omului de la sat la oraş, număratul bobocilor de toamnă s-a mutat în luna lui Decembre, când, pornind de la teoria lui Socrate, care spunea că “O viaţă neexaminată nu merită trăită”, omul modern a înţeles importanţa evaluării vieţii personale, a anului ce tocmai s-a scurs, a analizării greşelilor şi contorizării reuşitelor.
Însă această evaluare ce nu are ca scop final vreo răsplată sau vreo pedeapsă, ci doar analiza poziţionării personale faţă de propriile aşteptări şi nevoi.
 
Ca această evaluare să fie constructivă şi eficientă, ar trebui să urmărească nişte parametrii ai momentului special în care ea apare în conştiinţa noastră ca o necesitate.
 
Este decembrie, e luna Sărbătorilor de iarnă, luna cadourilor, luna în care realizăm că a mai „zburat” încă un an peste noi, luna în care începe anotimpul alb, fără ca noi să mai cunoaştem bucuria lui, poate singura lună în care mai avem curajul să mai visăm, să ne dorim, să aşteptăm.

Apar întrebări la care fiecare dintre noi ne merităm răspunsul, cât mai sincer, necenzurat, natural şi intrinsec. Sunt răspunsuri care odată descoperite, ne schimbă perspectiva, ne clarifică priorităţile, ne liniştesc sufleteşte şi ne dau aripi.
Sunt must-have-uri emoţionale şi sufleteşti pentru această minunată perioadă a anului. Sunt musai!

 
Pune-ţi o dorinţă!

 

Fiecare dintre noi merită să ştie ce îşi doreşte cu adevărat mai mult decât orice pe lumea aceasta. La ce anume se gândeşte cel mai mult? Pe ce anume simte nevoia să cheltuie cei mai mulţi bani? În ce anume investeşte cel mai mult timp? În compania cui îşi petrece cel mai mult timp vs. cu cine şi-ar dori să îşi petreacă acest timp? Pe cine admiră cel mai mult şi mai ales de ce?

Ce/cine îl(o) face să se simtă iubit(ă)? Ce/cine îl(o) face să râdă? Cum ar arăta o zi perfectă dintr-o viaţă viitoare? Cu ce răsplată merită să se autopremieze, cu ajutorul Moşului în roşu? Ce a învăţat din anul care tocmai se încheie? Care sunt priorităţile în anul care vine?

Istoria personală ne spune că atunci când dorinţele ne-au fost clare şi concise, ele s-au îndeplinit aproape întotdeauna. Când greşelile ne-au fost înţelese, ele au reprezentant ancore în stare resursă ce ne-au întregit experienţa de viaţă, transformându-ne întotdeauna în mai buni. Iar când ne-am iertat aceste greşeli /eşecuri/ nerealizări, am identificat în noi toate resursele de a merge mai departe. 

 
Mândria, bat-o vina

 

Singurul lucru care ne împiedică să facem îmbunătăţiri sau schimbări în comportamentul personal este mândria. Este foarte greu să recunoaştem că greşim, dar dacă nu o facem, nimic nu se va schimba, nimic mai bun nu se va întâmpla.

Vizualizarea clară a dorinţelor, precum şi înţelegerea beneficiilor secundare ale eşecurilor şi neîmplinirilor, consolidează realitatea viitoare şi devin premoniţii care tind să se autoîmplinească.

Cumva însă, trebuie trecute în revistă toate tipurile principale de obiective: fizice, mentale, spirituale, personale, profesionale, financiare şi de implicare socială. Şi pentru fiecare obiectiv în parte trebuie aflate următoarele răspunsuri: De ce vrem acel lucru?

Care sunt avantajele? Care sunt neajunsurile? Care sunt obstacolele concrete care ne pot împiedica în realizarea obiectivului meu? Ce/cine ne poate ajuta în realizarea obiectivului? Ce trebuie să învăţăm pentru asta?

Şi, nu în ultimul rând, stabilirea deathline-ului ce trebuie obligatoriu respectat este importantă. Odată aflate aceste răspunsuri nu ne mai rămâne decât întocmirea planului concret pentru atingerea obiectivului. 

 
Bife pentru 2013

 

Este cel mai potrivit timp să ne setăm obiectivele pentru 2013, altfel, altcineva îşi va face planurile pe seama noastră! Prea mulţi dintre noi nu ne trăim visurile, din cauza dorinţelor altora în ceea ce ne priveşte sau şi mai rău, din cauza dorinţelor altora de autorealizare.

„Până la urmă, viaţa voastră e a voastră. De ce să le daţi altora şansa să v-o conducă?” este doar una dintre teoriile preferatului sufletului meu, Warren Edward Veirdo Buffett, recunoscut pentru stilul de viaţă modest, în ciuda averii imense pe care o deţine, model de viaţă ce poate fi considerat exemplu de urmat, cu a lui viziune originală despre valori, priorităţi, targeturi sau nevoi. 

 
Fie ca noul an să vă aducă mai multe zâmbete decât împotriviri, mai multe reuşite decât înfrângeri, mai multe visuri realizate decât dorinţe rămase ascunse, mai multă înţelegere şi acceptare personală decât pedepse aplicate inconştient.

Mai multe şi mai bune şi cu adevărat necesare. Nou e anul care vine, noi pot fi şi visele noastre, dorinţele noastre, expectaţiile noastre. Noi putem fi şi noi, dacă ne dorim cu adevărat o schimbare! Un an nou, aşa cum veţi avea curajul să visaţi!

Citeşte şi: Cadoul meu fabulos de Crăciun

 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân