De ce NU spui NU?

De ce e important pentru tine și stima ta de sine să spui NU?
  • Publicat:
De ce NU spui NU?

De câte ori nu te-ai trezit că nu spui NU unor lucruri pe care NU voiai să le faci? A spune nu este o abilitate cu care cei mai mulți dintre noi aproape că ne luptăm. Cei mai mulți dintre noi nu știu să refuze și, se pare că tindem să ne angajăm excesiv într-o serie de activități, având impresia că ar trebui să spunem da tuturor oportunităților care ne-ar putea ieși în cale și tuturor rugăminților celor din jurul nostru.

Oamenii se luptă adesea cu abilitatea de a spune NU, dintr-o multitudine de motive, inclusiv socializarea („nu poți spune nu oamenilor”, „nu trebuie să fii egoist”), așteptările din partea celor apropiați, frica de a pierde ceva și diverse angajamente (de exemplu, trebuie să țină pasul cu diverse roluri, cum ar fi munca și îngrijirea copiilor). Uneori trebuie să spunem nu altor persoane, dar uneori trebuie să fim capabili să ne spunem mai întâi nouă înșine.

 

Întreabă-te de ce nu spui NU

Înainte de a ne asuma responsabilități pe care nu le putem duce la capăt și de a ne forța să nu spunem nu, iată ce ar trebui să ne întrebăm:

Am timp, energie și bani pentru asta în acest moment?
Vreau să fac asta cu adevărat?
Va fi acesta un beneficiu real în viața mea?
Este acest lucru în acord cu valorile mele?
Spun da, doar pentru că mi-e frică să spun nu?

Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări te pune pe gânduri în legătură cu alegerea ta, poate ar fi momentul să o reconsideri. Principalele lucruri de luat în seamă atunci când spui nu sunt contextul relației (cât de strânsă este relația cu persoana în cauză?), cererea făcută sau oportunitatea oferită și motivul pentru care vrem cu adevărat să spunem nu (am putea dori să spunem nu doar unei anumite părți din cererea respectivă, dar să fim de acord cu restul).

Cui spui NU

Unii oameni consideră că este mai ușor să le spună nu persoanelor apropiate, deoarece știu ce răspuns ar putea primi și, la polul opus, alți oameni au convingerea fermă că a fi într-o relație strânsă înseamnă a te sacrifica și a fi mereu acolo pentru a susține cealaltă persoană. În general, cu cât relația este mai strânsă, cu atât este mai probabil să vrem să fim acolo pentru cineva, dar asta nu înseamnă că nu spunem niciodată nu. Câteva moduri simple, dar care mențin relațiile, de a spune nu sunt:

Mulțumesc, dar asta nu este pentru mine. / Mulțumesc, dar nu îmi doresc să fac asta.

Punctul esențial al motivului pentru care trebuie să înveți să spui nu constă în a învăța să te respecți și să îți onorezi nevoile. De ce alegi să nu spui nu, atunci când simți nevoia să o faci? Ți-e frică să nu pierzi ceva? Te simți vinovat? Îți faci griji cu privire la răspunsul celeilalte persoane? Poate fi util să ne amintim că a spune nu lucrurilor care nu se aliniază obiectivelor și valorilor noastre poate ajuta la o mai bună satisfacție în viață și chiar la menținerea unor relații sănătoase și sincere. Plus că e important să nu ne aglomerăm, ca apoi să nu mai putem face față!

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân