Cumpărăturile: efortul strategic pentru îmbunătățirea stării de bine

Dacă recurgi la metoda „shopping” atunci când te simți tristă sau stresată, cu siguranță îți poți aminti cum s-a îmbunătățit starea ta de spirit în acele momente. Consideri cumpărăturile ca fiind o metodă bună de îmbunătățire a stării de spirit?
  • Publicat:
Cumpărăturile: efortul strategic pentru îmbunătățirea stării de bine
Cumpărăturile: Efortul strategic pentru îmbunătățirea stării de bine sursa foto: shutterstock

Tocmai ce ai trecut printr-o despărțire sau ai experimentat o traumă psihică severă? Atunci, primul lucru pe care femeile îl fac în astfel de momente este să meargă la cumpărături.

Cu toate că mulți oameni pun la îndoială eficacitatea acestei metode în combaterea stărilor negative, un studiu recent sugerează că această modalitate este neașteptat de benefică și duce la creșterea dispoziției fără regret sau vinovăție. Atunci când este utilizată cu moderație, metoda de „shopping” poate fi un instrument extrem de benefic pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit.

Cum contribuie cumpărăturile la starea ta de spirit?

Mulți oameni sunt de părere că timpul petrecut la cumpărături este o risipă și fără de ajutor. Însă, această acțiune preferată în special de femei, poate prezenta diferite beneficii psihologice. Iată care sunt acestea:

Vizualizarea distrage atenția de la anxietate

Cumpărăturile stimulează și simțurile. Mirosul a ceva nou, luminile stălucitoare și panourile colorate se combină pentru a crea o experiență imaginativă și senzorială, care ne poate îndepărta de propria nostră realitate chiar și pentru puțin timp. Cumpărăturile și stimularea senzorială ne determină să vizualizăm rezultate pozitive. Sportivii, spre exemplu, au constatat faptul că acest tip de vizualizare poate crea o anticipare pozitivă și poate reduce anxietatea.

Sporește nivelul de dopamină

Nu trebuie să cumperi neapărat ceva pentru a simți un impact benefic asupra stării de spirit. Este deajuns doar să te plimbi prin magazine și să privești noile colecții apărute pentru acest sezon. Dopamina îți crește dorința de a continua să cauți lucruri care te fac să te simți bine. Unii sunt de părere că dopamina este eliberată atunci când cumperi un articol, dar adevărul este că aceasta începe înainte de a face o achiziție. Așa că nu-ți face griji dacă situația financiară nu e tocmai cea mai bună. Dedică câteva ore din timpul tău unei sesiuni de „documentare” în locul preferat.

Cumpărăturile online ameliorează starea de spirit

Nu trebuie întotdeauna să cumperi ceva pentru a te simți încântat. Doar navigând pe site-urile de shopping, ai trecut deja printr-o călătorie mentală interesantă. Astfel, riscul de a cheltui mult este redus. Totodată, a cheltui mai puțini bani poate aduce o satisfacție mai mare.

Cumpărăturile online pot, de asemenea, stimula eliberarea de dopamină într-un alt mod și anume, în așteptarea coletului.

Când devin cumpărăturile o problemă?

Cu siguranță dorești să te asiguri de faptul că nu vei duce cumpărături inutile, compulsive. Pentru foarte multe persoane, cumpărăturile pot deveni o problemă reală, iar pentru altele se pot transforma într-o dependență.

Cumpărăturile se transfomă dintr-un comportament terapeutic într-unul compulsiv, problematic atunci când devin o modalitate centrală de a face față anxietății, stresului sau pierderii și când sunt greu de controlat.

Dependența de cumpărături poartă și alte denumiri, cum ar fi oniomania sau tulburarea de cumpărare compulsivă. Cumpărăturile compulsive au crescut considerabil odată cu evoluția cumpărăturilor online.

Semnele dependenței de cumpărături

Fii foarte atentă dacă simți că ai scăpat cheltuielile de sub control. Semnele care indică dependența de cumpărături sunt:

∙ Dificultățile de rezistență la cumpărarea de articole care nu sunt necesare

∙ Petreci mult timp cercetând articolele care pot fi sau nu necesare

∙ Apar dificultăți financiare din cauza cumpărăturilor necontrolate

∙ Apar probleme la serviciu, la școală sau acasă din cauza cheltuielilor care au scăpat de sub control

Dacă tu crezi că ai o adevărată problemă legată de cumpărături, poți apela la un terapeut care să te ajute să treci mai ușor peste această dependență.

Surse: coinstatics.com, health.clevelandclinic.org, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân