Cum se manifestă sindromul „idiotului ritualic”

Idiotul ritualic intră într-o stare de excitaţie necaracteristică şi deloc necesară activităţii la care participă, evidenţiindu-şi trăirile animalice în dauna intelectului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se manifestă sindromul „idiotului ritualic”

Acest sindrom include toate acele persoane care au un comportament ce poate ţine o clipă sau poate deveni un mod de viaţă ce contravine normelor sociale şi se manifestă printr-un ritual.

Şi aici putem vorbi de comportamente agresive, ură, incapacitatea de a accepta punctul de vedere al celorlalţi, tendinţa de a crede că deţii un adevăr suprem.

Astfel, idiotul ritualic intră într-o stare de excitaţie necaracteristică şi deloc necesară activităţii la care participă, evidenţiindu-şi trăirile animalice în dauna intelectului.

Sindromul idiotului ritualic presupune lipsa de empatie şi înţelegere pentru persoane ce nu au acelaşi punct de vedere cu cel suferind. Mai mult decât atât, acesta îşi doreşte să îşi impună punctul de vedere prin forţă, luând de partea sa ritualul eliberator, cel care îl face să se simtă puternic şi superior celorlalţi.

Când şi cum se manifestă sindromul idiotului ritualic?

Situaţiile în care vorbim de acest sindrom pot fi multiple, însă am să redau doar câteva, cum ar fi:

  • galeriile de fotbal, box, MMA etc. Urletele, ţipetele, jignirile şi actele antisociale nu au nimic de-a face cu sportul în sine. Aceşti indivizi nu vin la un spectacol sportiv, ci vin pentru a-şi manifesta pornirile animalice, punându-se la umbra unei echipe. Confruntarea sportivă are loc pe teren şi spectatorii trebuie să se comporte civilizat. Şi tocmai aici intervine sindromul idiotului ritualic.
  • coridele şi nevoia ancestrală a omului de a ucide un animal nevinovat, doar de dragul plăcerii, fără altă nevoie naturală, cum ar fi aceea de a se hrăni.
  • anumite religii ce consideră că deţin adevărul suprem şi doresc să îl impună cu orice preţ altora, independent de necesităţile sau părerile acestora. Astfel, se urzesc planuri, uneori agresive, de impunere a unor credinţe şi ritualuri
  • politica este din nou un front pe care idiotul ritualic se manifestă. Aici, acesta îşi poate satisface nevoile de a-şi descărca frustrările, pe acelaşi considerent al faptului că partidul din care face parte este singurul deţinător al tuturor adevărurilor.

Cum putem face diferenţa între un „idiot ritualic” şi o persoană echilibrată?

Comportamentul este cel care face diferenţa. Idiotul ritualic este cel care devine extrem de pătimaş şi nu ţine cont de punctul de vedere al nimănui, dacă nu coincide cu al său.

O persoană echilibrată este aceea care poate urmări o confruntare sportivă ţinând cu o echipă sau cu un jucător, dar înţelege dacă adversarul este mai bun şi acceptă înfrângerea ca pe una din regulile fundamentale ale jocului.

La fel şi în religie sau în politică. Poţi considera că deţii adevărul suprem şi de netăgăduit, însă diferenţa o face modul în care prezinţi lucrurile. Dacă ai răbdare, poţi convinge pe ceilalţi că valorile tale sunt cele bune, prin comunicare şi confruntare de idei, asertivitate, dorinţa de a asculta şi punctul de vedere al celuilalt.

În fond, orice om este purtător al unor valori învăţate în familie sau în mediul social, valori ce pot fi puse în discuţie, argumentate şi lămurite, fără a fi nevoie de confruntări fizice sau acte antisociale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”