Cum să ții memoria în formă bună? Explică un medic psihiatru

Nu ezitați să învățați mereu lucruri noi și să vă urmați pasiunile. Niciodată nu este prea târziu să învățați să cântați la un instrument sau să dansați.
  • Publicat:
Cum să ții memoria în formă bună? Explică un medic psihiatru
foto Shutterstock

Poate că sună a clișeu, dar cât trăim este bine să învățăm. Și nu doar pentru a face față provocărilor vieții ci pentru a menține și memoria în formă. Așa putem evita boli neurodegenerative. Despre acest subiect am stat de vorbă cu medicul psihiatru Octavian Magazin.

 

CSÎD: O dată diagnosticat cu Alzeheimer, ce speranțe la viață mai are un pacient?

Dr. Octavian Magazin: Speranța de viață a unui pacient cu Alzheimer este cam de 8 – 10 ani de la debutul afecțiunii, dacă boala a fost diagnosticată in formă ușoară și pacientul beneficiază de tratament.

Cum să eviți bolile neurodegenerative

CSÎD: Ce soluții are o persoană pentru a evita să dezvolte Alzheimer?

Dr. Octavian Magazin: Pentru afecțiunea Alzheimer există soluții nu numai preventive, ci și soluții de încetinire a evoluției bolii. În primul rând, rezerva cognitivă: cu cât o persoană are un grad de cunoaștere mai ridicat, un nivel de educație mai performant, cu atât se observă o protecție sporită față de debutul și declinul bolii. Rezerva cognitivă este puternic influențată de activitățile fizice, activitățile recreative, sociabilitatea.

Putem înlocui un viciu cu un nou hobby

CSÎD: Explicați-ne mai precis, vă rugăm.

Dr. Octavian Magazin: Chiar dacă ironic spunem că suma viciilor rămâne constantă, putem micșora această constantă prin alte moduri: cititul, învățarea unei limbi străine, studierea unui instrument muzical.

CSÎD: Ce ar mai fi de făcut ca să ne menținem într-o formă psihică bună? 

Dr. Octavian Magazin: Activitățile care ne bucură cel mai mult și ne apropie de ceilalți fiind. Pe scurt factori cu impact semnificativ în prevenirea bolii Alzheimer și încetinirea declinului ei.

dr Octavian Magazin, foto arhivă
Dr Octavian Magazin, medic psihiatru, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”