Cum ne influențează viața filtrele de pe Instagram

  • Publicat:
Cum ne influențează viața filtrele de pe Instagram
Sursa foto: shutterstock

Aplicațiile moderne precum Instagram sau TikTok le permit utilizatorilor săi să își editeze fotografiile înainte de a le trimite/posta în mediul online. Prin intermediul filtrelor, oamenii încearcă să își ascundă imperfecțiunile, lucru care îi îndepărtează de imaginea lor reală. Iată cum îți poate influența acest lucru viața! 

Cum ne influențează viața filtrele de pe Instagram sau Tiktok?

Cercetările arată că în ultima vreme, în rândul tinerilor, s-a înregistrat cea mai mare dorință de a apela la medicul estetician, în special pentru intervențiile cu botox sau AH.

“Din perspectiva celui care privește, vizionarea frecventă a unei fotografii aproape idealizate duce la o comparație continuă, generând anxietate și depresie în rândul utilizatorilor de social media. Chirurgii se poziționează astfel încât să îi ajute pe pacienți să își îmbunătățească stima de sine și să își rezolve problemele de sănătate mintală, existând preocupări care depășesc cuțitul și acul”, au spus chirurgii de la Georgetown University, potrivit Dailymail.co.uk.

Unul dintre motivele pentru care oamenii apelează la chirurgia estetică este stima de sine scăzută. Astfel, din ce în ce mai multe persoane ajung la cabinetul medicului estetician, cerându-i acestuia să îi ajute să arate la fel ca în pozele realizate folosind diferite filtre.

Citește și: De ce tot mai multe femei de pe Instagram arată la fel?

Care sunt efectele psihologice ale nevoii asidue de perfecțiune?

De cele mai multe ori nevoia de perfecțiune este însoțită de o voce critică care ne apare cel mai adesea în minte și care ne șoptește încet fraze precum: „Nu arăți îndeajuns de bine/Trebuie să mai slăbeșți cteva kilograme pentru/Cum ar putea cineva să te accepte/iubească cu asemenea defecte?” sau chiar „Tu nu vezi cum arată X/Y/Z? De ce nu poți arăta și tu așa?”

Acest tip de monolog intern are consecințe psihologice dureroase, precum emoții de rușine față de propriul corp, stări de deprimare, sentimente de inadecvare.

În plus, putem experimenta trăiri care să ne împingă într-o cursă fără de sfârșit în atingerea perfecțiunii… acel standard de neatins. Și în această direcție o mulțime de tineri apelează la fel și fel de strategii, de la sport excesiv, diete extreme și până la chirurgie estetică, fără a ajunge vreodată însă la o stare de mulțumire de sine.

Standardele nerealiste de frumusețe promovate în societate pun paie pe foc și întăresc mesajele invalidante pe care unii oameni le-au primit în copilărie. Astfel, se poate ajunge la apariția unor probleme emoționale precum depresia, anorexia, bulimia și perfecționismul cronic. Aceste dificultăți emoționale produc extrem de multă suferință și te împiedică să te bucuri de propria-ți viață, avertizează psihologii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân