Cum îți dai seama că ți se încalcă limitele?

Chiar și copiii trebuie învățați să respecte limitele celorlalți dar și să traseze limite sănătoase pentru ei înșiși.
  • Publicat:
Cum îți dai seama că ți se încalcă limitele?
Cum să impui limite sănătoase? Foto: Shutterstock

Auzim de când suntem mici că este bine să fii bun cu cei din jur. Însă, la fel de importantă ca lecția bunătății este lecția impunerii limitelor sănătoase. Cu ajutorul lor putem menține relații sănătoase și dar și putem păstra sănătatea psihică. Însă sunt momente în viață în care ne este mai greu să punem limite sănătoase. Sunt persoane cărora ne este greu să le punem limite. Sunt momente în viața noastră în care anumitor persoane nu le putem pune limite. Din diverse cauze. Dar cum îți dai seama că ți se încalcă limitele?

”După cum te simți. Când faci ceva în acord cu tine și îți crește energia în interacțiunile pe care le ai, este de obicei un semnal de aliniere. Când însă pierzi energie, se aplică opusul. Furia, de exemplu, este un semnal că poate accepți ceva ce nu este în regulă pentru tine. Îți transmite: ”vorbește, cere, exprimă-te!” Resentimentele apar atunci când facem în mod repetat lucruri nealiniate cu noi. Starea de a fi epuizat(ă), drenat(ă) de energie, oboseala cronică și un sentiment general de insatisfacție” a explicat Camelia Păduraru, trainer NLP. Poți identifica asta mai ușor când devii conștient(ă) de propriile emoții și senzații.

Cum trasezi limite sănătoase mai ales cu persoanele obișnuite să nu te respecte folosind cuvinte frumoase?

Trasarea limitelor ține mai mult de ceea ce facem decât de ceea spunem. Începe cu a clarifica ce e OK și ce nu e OK pentru noi, în toate ariile vieții: muncă, familie, relația cu copiii, cu partenerul, cu prietenii, colegii, angajații, clienții. Continuă cu a decide să ne respectăm noi înșine acele limite. Și practica înseamnă acțiune. ”Una este să spui: ”te rog să nu mai ridici tonul, am nevoie să îmi vorbești calm”, alta este să decizi ce faci tu ca o consecință a acestui fapt. De exemplu: ”când îmi vorbești în acest fel, voi alege să ies din conversație”. Iar dacă se întâmplă, neapărat să o și faci. Sau: ”voi lucra ore suplimentare doar în aceste zile și doar dacă sunt plătite”. Sau: ”este alegerea ta să mănânci sau nu cu noi la masă, eu nu o voi așeza decât la orele stabilite.”

Nu putem trăi cu teama că vom fi respinși și accepta comportamente care nu ne fac bine

Da, trebuie curaj” a mai completat Camelia Păduraru, trainer NLP. Atunci când pui limite trebuie să știi să îți gestionezi teama de a pierde, de a fi respins(ă), de a dezamăgi, de a genera reacții în celălalt. ”Însă a face lucruri din teamă nu e o soluție. Ajungem să ne sacrificăm autenticitatea de dragul de a fi acceptați” a mai explicat trainerul NLP.

Camelia Păduraru trainer NLP, foto: arhivă
Camelia Păduraru, trainer NLP, foto: arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Cum ne revenim după un eșec
Cum ne revenim după un eșec
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân