Cristina Andreea Stan, coach: Terapia iertării prin scris. Pas cu pas

Ați iertat vreodată pe cineva care v-a rănit? V-ați iertat pe dumneavoastră? Iertarea înseamnă eliberare!
  • Publicat:
Cristina Andreea Stan, coach: Terapia iertării prin scris. Pas cu pas
foto: Shutterstock

În pragul sfintelor Sărbători de iarnă, când cu toții facem bilanțuri și ne gândim, ne întâlnim cu cei dragi putem ierta. Da, iertarea este procesul care permite eliberarea de trecut și face spațiu pentru un prezent luminos și un viitor glorios. Pare simplu, însă iertarea este un proces complex. Iertarea presupune introspecție, confruntarea cu propriile resentimente, cu propriile greșeli și cu frici, traume. Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master. Ea este și autorul cărții ”Vrei să iubești? Începe cu tine!

CSÎD: Ce tehnici și terapii sunt pentru iertare?

Cristina Andreea Stan: Sunt foarte multe, însă eu prefer terapia prin scris. Pentru a te elibera de trecut, îți propun să redactezi, într-un moment de liniște, cu răbdare, trei scrisori. Prima, o scrisoare în care să te descarci: scrie acolo tot, toată furia, suferința, teama, frustrarea, dezamăgirea, tot ce îți produce această despărțire. Nu ține nimic în tine! Scrie tot, inclusiv dacă vrei să folosești cuvinte urâte, fă-o! Nu filtra nimic, scrie tot, descarcă-te complet, până când simți că nu mai ai ce scrie. Plângi, dacă este nevoie. Apoi împachetează hârtia în patru, respiră profund, odihnește-te un pic și treci la scrisoarea nr. 2.

Ce să exprimi în a doua scrisoare a iertării

CSÎD: Ce să conțină a doua scrisoare?

Cristina Andreea Stan: A doua scrisoare este pentru iertare, evoluție și recunoștință: după ce te-ai descărcat și ți-ai vărsat toți nervii, respiră profund și încearcă să scrii de ce alegi să ierți. Îți las câteva idei cu care să începi: aleg să te iert, pentru că vreau să mă eliberez, aleg să te iert, pentru că știu că acesta este un act de iubire pentru mine însămi, te iert pentru că vreau să-mi vindec inima, pentru că prefer să transform durerea în maturitate, pentru binele copilului nostru etc.

Apoi, scrie pentru ce îi mulțumești: poate pentru că ți-a arătat că ești mai puternică decât îți imaginai, pentru că a lăsat locul liber pentru o relație care să te împlinească cu adevărat, iar dacă nu simți că îți vine vreun motiv de mulțumire, spune-ți ție însăți pur și simplu că îți mulțumești că poți ierta.

Încheie această a doua scrisoare eliberându-te de el: azi îți dau drumul, pentru că vreau și merit să fiu fericită, azi mă eliberez, de azi voi fi bine fără tine!

Împachetează și această scrisoare în patru și alege un ritual de despărțire pentru acestea două, simbolic: fie alegi o lumânare albă și arzi scrisoarile, apoi arunci cenușa, fie le îngropi undeva, în pământ, dacă ești la curte și plantezi deasupra o floare, fie le rupi bucățele mici, mici de tot în timp ce vizualizezi cum te desprinzi de trecut, și le arunci în cele patru zări. Sau poți alege orice alt ritual, important e să scapi de ele (dar NU le trimiți fostului, evident!).

Apoi fă o baie, răsfață-te cu ceva aromoterapie, spală-te și curăță-te, simbolic, de trecut, de toate energia și emoțiile dureroase. Și, când simți că ești pregătită, treci la ultima scrisoare.

A treia scrisoare a iertării se adresează viitorului

CSÎD: Ce să conțină a treia scrisoare?

Cristina Andreea Stan: A treia scrisoare este pentru tine, cea din

viitor: scrie cum îți imaginezi că vei fi în următorii ani, cum ai vrea să te simți, ce fel de relație ai vrea, ce lucruri minunate vrei să experimentezi. “Dragă eu, sunt atât de mândră de tine pentru că te văd fericită, deși acum ceva timp credeam că nu vei mai putea zâmbi niciodată…” – scrie cum îți dorești să fii în viitor, un viitor fără el).

cristina andreea Stan, foto arhiva
Cristina Andreea Stan, foto arhiva
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân