Complexul de superioritate, o trăsătură a persoanelor nesigure de fapt

  • Publicat:
Complexul de superioritate, o trăsătură a persoanelor nesigure de fapt
Sursa foto: profimedia

Probabil că și voi cunoașteți acele persoane cu un comportament arogant, atotștiutor, care critică, oferă judecați chiar dacă nu le sunt cerute, jignesc cu ușurință, admonestează sau etc. Ele își dau cu părerea despre orice subiect și doresc să fie la înălțime pe orice subiect. Ei bine, aceștia sunt indivizi cu complex de superioritate.

Complexul de superioritate: ce este, caracteristici

Termenul de complex de superioritate a fost inventat de Alfred Adler și făcea referire la mecanismul psihic de apărare în care sentimentele de superioritate ale unei persoane ascund adevăratele lor sentimente de inferioritate.

Persoanele cu complex de superioritate sunt oameni prinși într-un etern dispreț delirant față de ceilalți, oameni care cred că aproapele lor le este inferior și că el ar trebui să fie în slujba lor.

Poate părea contradictoriu, însă mulți oameni cu aer de măreție împărtășesc o caracteristică cheie: stimă de sine necesară pentru a construi un zid pentru a proteja și a nu fi slabi, dar chiar nevoia de a avea o astel de barieră poartă deja ștampila slăbiciunii.

Trăsăturile unei persoane cu complex de superioritate sunt prezente pe tot parcursul vieții lor sociale, de la modul în care se îmbracă până la aspect și se termină la modul în care își aleg cuvintele.

Sunt pedanti și aroganți, preocupați întotdeauna de imaginea lor. Au o părere exagerat de bună despre sine, fapt ce de cele mai multe ori le atrage respingerea, în pofida așteptărilor.

Trebuie să fii atent cu oamenii cu un complex de superioritate, deoarece aceștia sunt subiecți care la acel moment nu au reușit să depășească anumite sentimente de frustrare, frustrare pe care le plătesc cu ceilalți.

Deseori au preluat comportamentul devalorizant de la un părinte

Complexul de superioritate poate fi moștenit de la un părinte sau împrumutat de la un profesor sau o altă persoană cu autoritate. Se instalează cel mai adesea în adolescență.

De cele mai multe ori au mania Perfecțiunii. Și cum nimic nu este perfect în lume… (în manieră lor de a gîndi), aceștia sfirsesc în a cădea în depresie.

Le e teamă să privească adânc în interiorul lor și își ascunde sentimentele și emoțiile sub o mască dură. Își accesează cu foarte mare greutate emoțiile, le refulează.

Complexul de superioritate merge mâna în mâna cu cel de inferioritate. Nu există unul fără celălalt. Astfel întâlnim multe persoane cu complex de superioritate care fac eforturi deosebite să fie la înălțime, deoarece în interiorul lor se critică aspru.

Aparent au un coportament superior, însă în interiorul lor se află un COPIL MIC SPERIAT care se simte amenințat de cei din jur.

Nici una dintre persoanele cu complexe de superioritate sau inferioritate nu dețin așa numită conștientizare adecvată de sine, maturizare emoțională (indiferent de ce vîrstă biologică au).

Citește și: Trăsăturile psihologice ale adepților conspirației: machiavelism, narcisism, psihopatie, sadism. STUDIU

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Tulburarea de personalitate multiplă
Tulburarea de personalitate multiplă
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân