Ce se întâmplă în cazul pacienților adulți care nu sunt diagnosticați cu ADHD? Explică dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu

Psihoterapia necesară tratării ADHD are la bază terapia cognitiv-comportamentală, având multiple elemente practice, sfaturi și îndrumări pentru simplificarea rutinelor zilnice.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în cazul pacienților adulți care nu sunt diagnosticați cu ADHD? Explică dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu
Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu, medic psihiatru specialist, foto arhivă

ADHD la adulți poate arăta diferit față de manifestarea bolii la copil. Personalitatea și situația socială influențează gradul de funcționalitate pentru fiecare pacient. Datorită prezenței simptomatologiei încă din copilărie, este posibil ca mulți adulți să fi găsit deja strategii de adaptare pentru a face față  diferitelor situații.

ADHD poate fi un atu în anumite situații. Dar este o dizabilitate care poate face dificilă abordarea multor sarcini din viața de zi cu zi. Și în unele cazuri, poate duce chiar la pierderea libertății…

Despre ce li se poate întâmpla adulților care au ADHD dar nu îl tratează sau nu l-au descoperit am stat de vorbă cu dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu, medic psihiatru.

CSÎD: Ce se întamplă în cazul pacienților adulți cu ADHD care nu sunt diagnosticați?

Dr. Iulia-Mira Milea Cârmaciu: Un procent mare de copii cu ADHD dezvoltă mecanisme de coping și, în timp, simptomatologia regresează foarte mult. 50-60% dintre ei însă, pot prezenta în continuare simptome, o parte necesitând medicație pentru a funcționa optim. Nu de puține ori însă, diagnosticul este pus târziu, în penitenciar sau instituții similare.

Unii adulți din închisori sunt diagnosticați cu ADHD

CSÎD: În penitenciare? Explicați-ne vă rugăm? 

Dr. Iulia-Mira Milea Cârmaciu: Conform studiilor din Suedia, între 10-40% dintre deținuți au deja sau sunt diagnosticați cu ADHD. Performanțele școlare scăzute, dificultățile de adaptare, impulsivitatea și hiperactivitatea pot fi factori de risc în alegerea unui stil de viață nesănătos sau chiar periculos ce favorizează apartenența la găști, apariția sarcinii la adolescente, a bolilor cu transmitere sexuală, abuzul de substanțe și chiar probleme cu justiția.

Unii adulți cu ADHD netratat pot ajunge la burnout sau pot face greșeli recurente la locul de muncă

CSÎD: Ce alte date se mai cunosc despre ADHD la adulți?

Dr. Iulia-Mira Milea Cârmaciu: Pe de altă parte, o altă categorie ce a dezvoltat anumite mecanisme de coping pe parcursul vieții, poate avea probleme de performanța la locul de muncă, probleme în familie din cauza uitării, greșelilor recurente, situații ce nu de puține ori, pot duce la burnout.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân