Ce este limbajul de iubire

Limbajul de iubire ne influențează foarte mult relația.
  • Publicat:
Ce este limbajul de iubire
Sursa foto: Shutterstock

Limbajul de iubire este felul în care o persoană înțelege că este iubit. Poate fi prin cuvinte, prin servicii, cadouri, timp petrecut împreună sau contact fizic.

Nevoia de a primi afecțiune este una dintre cele mai importante nevoi umane. Și atunci când oferim iubire celor dragi le împlinim această nevoie, îi facem să se simtă bine, să se simtă apreciați, validați, importanți. Oamenii au nevoie de afecțiune, de blândețe, de a nu fi judecați, de a fi acceptați așa cum sunt – deci tot forme de iubire – mai mult decât orice pe lumea asta.

Limbajul de iubire este modalitatea în care noi știm să ne manifestăm sentimentele, felul în care le spunem celor dragi că îi iubim. Dar și ceea ce înțelegem ca fiind dovezi de iubire, cum descifrăm comportamentul celor din jur sau al partenerului ca fiind făcut din iubire pentru noi. De aceea e foarte important pentru orice tip de relație importantă din viața noastră să știm care este limbajul de iubire al acelei persoane, dar să ne cunoaștem și propriul limbaj de iubire. Atunci când îi vorbim partenerului pe “limbajul” lui de iubire, celălalt se simte înțeles și nu mai are loc lipsa sau eroarea de comunicare. Pentru a descoperi limbajul de iubire pe care îl înţelege partenerul este să îl observi, să îl asculţi, să vezi de ce are nevoie şi ce anume îl face fericit. Este important să îi asculţi reproşurile, pentru că acolo este miezul a ceea ce-i lipseşte cel mai mult afectiv. Putem discuta cu partenerul nostru și putem analiza împreună ce anume este mai important pentru el și cum decodifică el comportamentul și dovezile de iubire. La fel de esențial este să îți cunoști tu limbajul de iubire, pentru a putea să îi spui cu blândețe partenerului ce contează cel mai mult pentru tine, cum ai TU nevoie să fii iubit/iubită. Vei afla mai uşor care este limbajul tău de iubire sau al partenerului dacă îți și îi analizezi copilăria şi observi în ce tip de familie a (ai) crescut.

5 limbaje de iubire

Gary Chapman spune că există cinci limbaje ale iubirii: declarațiile, timpul petrecut împreună, cadourile, serviciile și contactul fizic. Adică fiecare dintre noi considerăm ca dovadă de iubire unul dintre aceste cinci limbaje. Evident că avem un limbaj principal de iubire și două, trei secundare.

Cum se dezvoltă acest limbaj?

Limbajul primar de iubire se învață în copilăria mică, în funcție de felul în care părinții sau cei care te-au crescut și-au manifestat ei înșiși afecțiunea față de tine. Pe scurt, așa cum te-au iubit părinții tăi sau cum ai văzut că își manifestă ei reciproc afecțiunea, asta ai înțeles tu că e iubirea. Și așa vei ști și tu să iubești. Limbajul primar de iubire este influențat de experiențele relaționale pe care le ai ulterior. Însă, teoreticienii teoriei atașamentului, spun într-un glas că vom căuta în relațiile de iubire ce ne-a lipsit în copilărie. Dacă părinții nu ți-au oferit cuvinte de încurajare, vrei ca partenerul să ți le ofere. Dacă părinţii n-au avut timp pentru tine, îţi vei dori ca iubitul/iubita ta să stea cât mai mult cu tine, să faceți totul împreună. Dacă n-ai fost un copil care să fi primit cadouri, îţi doreşti acum, ca adult, acest lucru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân