3 bagaje emoționale pe care nu ar trebui să le porți cu tine, dacă ai avut o familie toxică

  • Publicat:
3 bagaje emoționale pe care nu ar trebui să le porți cu tine, dacă ai avut o familie toxică
Sursa foto: profimedia

Fie că vorbim de un abuz sau de lipsa de atenție, nu purta această povară traumatică cu tine toată viața. O familie toxică sau un mediu toxic nu trebuie să te însoțească pentru totdeauna. Poți învăța să identifici bagajele emoționale cu care te confrunți și să le dai drumul pentru liniștea ta. Iată cum!

Bagajele emoționale la care trebuie să renunți

Toate credințele și comportamentele care la un moment dat ne-au ajutat ne adaptăm, supraviețuim unui mediu ostil sau unor experiențe care la momentul acela ne depășeau resursele, pot deveni reale obstacole în calea desăvârșirii noastre personale odată ajunși la maturitate.

Responsabilitatea de a-ți „repara” familia

Este important să realizezi că poți trăi o viață diferită de cea pe care o vezi la cei din familie sau de cea pe care tu însuți ai experimentat-o alături de aceștia. Îmbrățișând o viață mai puțin problematică, le poți oferi și celorlalți o alternativă pentru a face întocmai.

Nu, nu este responsabilitatea ta să îi înveți acum să trăiască. Să îi „repari”, să îi salvezi. Dacă nu există armonie și bună înțelegere, distanțeazăte!

Citește și: Familia disfuncțională: cum poate fi recunoscută, ce efecte are asupra copiilor şi cum pot fi vindecate traumele psihologice

Teama de respingere/abandon

Traiul într-un mediu în care afecțiunea sau suportul emoțional au lipsit în copilărie duc la teama de respingere sau abandon la maturitate.

Din cauza experiențelor dureroase din familie poți dezvolta o atracție către persoanele care reproduc aceste tipare de comportament din trecut.

Doar atunci când vei învăța să te iubești pe tine pentru ceea ce ești, te vei aștepta ca și cei din jur să te aprecieze și valorizeze.

Citește și: 5 semne că în copilărie ți-a fost aplicat tratamentul tăcerii și cum te afectează acest lucru la maturitate

Dependența emoțională

Într-o familie toxică, de cele mai multe ori, relațiile sunt co-dependente. Dacă ai fost supusă criticii constante, etichetării negative sau abuzului emoțional, poți dezvolta o imagine negativă asupra propriei persoane la maturitate. De aceea, s-ar prea putea să devii dependentă emoțional de cei care se comportă cu tine întocmai. Pentru că doar acel comportament îți este familiar.

Este important să înțelegi că acest bagaj emoțional nu te definește. Terapia și suportul emoțional desigur că poartă un rol esențial în acest proces, însă e timpul să îți descoperi adevărată valoare. Să îți iei înapoi puterea!

Citește și: Cum se manifestă traumele din copilărie în prezent | Pastila de psiho

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân