Cum se manifestă traumele din copilărie în prezent | Pastila de psiho

Traumele din copilărie pot lăsa urme adânci în psihicul nostru.

Traumele din copilărie sunt acele evenimente dureroase trăite în copilărie în care nu a existat un părinte sau îngrijitor să ne fie alături și să ne aline suferința. Colega noastră, psihologul Bianca Poptean, spune că răspunsurile la traumele din copilărie se pot manifesta prin aceste 5 comportamente:

Autosabotajul – adică a crea în mod inconștient situații care să aibă ca rezultat exact opusul a ceea ce îți dorești.

De ce se întâmplă asta? Este o modalitate a minții subconștiente de a ne feri de lucrurile necunoscute, pentru că ieșirea din zona de confort este înspăimântătoare.

Evitarea care presupune izolare, închidere în sine și o frică profundă de conflict sau confruntare.

De ce apare? Pentru că în copilărie am învățat că oamenii nu ne ajută atunci când cerem ajutorul și nici nu ne putem baza pe ei.

Dependența – acea activitate care ne ajută pe termen scurt, dar ne provoacă rău pe termen lung.

De ce se întâmplă asta: Pentru că nu ne-au fost împlinite nevoile, nu am învățat cum să ne reglăm singuri emoțiile sau cum să ne alinăm suferința.

Hipervigilența – presupune atenția excesivă la detalii, teama și faptul că tresărim sau ne speriem ușor și ne simțim anxioși în medii pe care nu le cunoaștem

De ce apare? Pe baza experiențelor trecute, creierul se așteaptă la situații similare și, atunci, încearcă să ne apere astfel.

Disocierea – este lipsa de conectare cu corpul.

De ce se întâmplă asta? Atunci când am fost copleșiți de prea multă suferință, pentru a ne proteja de ea, creierul a ales în mod subconștient să ne disocieze pentru că era prea mult de procesat. Din păcate, procesul de disociere funcționează în ambele sensuri: ne ajută să nu mai simțim suferința, însă, din păcate, nu mai simțim nici bucuria și emoțiile care ne fac să ne simțim bine.

Oamenii cu traume din copilărie pot avea unul sau mai multe dintre aceste cinci comportamente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cele mai bune alimente pentru ficat
Cele mai bune alimente pentru ficat