Cariera la feminin

  • Publicat:
Cariera la feminin
Cariera la feminin

Si-au strigat drepturile, au depus eforturi uriase ca sa stearga din mintea colegilor vorba „mda, e femeie”. Discriminarea angajatelor nu e nici pe departe ce era candva. Ocupa functii de conducere la care nici nu visau pe vremuri, dar mai sunt probleme: de exemplu, uneori salariile lor nu se pot compara cu cele ale barbatilor si sunt destui cei care ridica spranceana cand aud de o ea – sef. Iata 7 strategii pentru femeile care vor sa avanseze in profesie, un teren considerat prea mult timp exclusiv masculin.

1. Pune accent pe educatie si cursuri de pregatire. Este cea mai puternica arma secreta pe care o ai. Americanii observau ca in 1975 majoritatea titlurilor de „doctor”, „masterand” le reveneau barbatilor, iar acum mai mult femeilor. Obtine toate diplomele posibile si atunci cand cauti un job afla daca ofera programe de training. Bifeaza mereu noi si noi aptitudini.

2. Comunica si interactioneaza mereu cu ceilalti. Studiile vorbesc despre o diferenta intre stilurile de comunicare si relationare ale femeilor si barbatilor. Iar cel al femeilor nu e neaparat mai bun, dar e mai potrivit cu noile cerinte de management. Avem asa-numitele „atribute feminine” – abilitatea de a construi rapid o relatie cu ceilalti, de a lucra mai bine in echipa, avem asteptari mai mari etc.

3. Castiga increderea colegilor si pastreaz-o. Este una dintre marile probleme ale femeilor la serviciu, mai ales daca mediul de lucru le este ostil. De altfel, intrebate ce calitate cred ele ca le ajuta cel mai mult in cariera, femeile raspund mai mereu „increderea acordata de ceilalti”. O pot obtine urmand celelalte strategii.

4. Planifica-ti cariera. Planificarea este importanta in special pentru femei care se lovesc de mai multe „obstacole” pe care trebuie sa le negocieze in drumul spre succes, spre deosebire de barbati. Daca ai o harta profesionala, te vei abate mai putin de la drumul stabilit (de exemplu, sa ai si timp pentru o relatie, sa faci un copil).

 

5. Fa-ti o retea de cunostinte care sa te ajute in momente-cheie. Acesta este un capitol, la care barbatii sunt fruntasi. Cercetarile arata ca atunci cand vine vorba de gasirea unui slujbe, de pilda, barbatii apeleaza la oameni bine plasati si informati cu care au construit relatii, iar femeile la… anunturi. Ceea ce le dezavantajeaza, desigur, si trebuie sa le puna pe ganduri.

 

6. Promoveaza-te! Dupa ce ai primit increderea celorlalti, trebuie sa te asiguri ca vor afla cu totii cat de minunata esti. Una dintre retetele succesului este si aceasta abilitate de a le arata colegilor cum esti de fapt, ce ai de oferit si cum pot aceste parti bune ale tale sa influenteze in bine organizatia.

 
7. Gaseste-ti un mentor. Daca nu ai „reteaua” de care vorbeam mai sus, macar un mentor sa ai. Acesta te poate proteja de eventualele discriminari si te poate ajuta sa treci peste toate hopurile din cariera. De altfel, majoritatea femeilor care ocupa acum pozitii de top au marturisit ca au avut parte de o astfel de relatie si aceasta le-a ajutat intr-o buna masura sa ajunga aici.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Barbati de succes in Romania
Barbati de succes in Romania
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân