Banii – îi iubești cu adevărat sau îți e frică  de ei?

Pare incredibil dar, în inconștient, unor oameni le este frică de bani. De ce oare?
  • Publicat:
Banii – îi iubești cu adevărat sau îți e frică  de ei?
Cum să nu îți mai fie teamă că vei suferi din cauza banilor? Foto: Shutterstock

În funcție de credințele, cunoștințele, experiența de viață pe care le avem creionăm lumea prin propriul filtru. Așa se întâmplă și cu banii. Unii fac banii mai ușor, alții mai greu. Unii le dau o conotație pozitivă, alții o conotație nu foarte bună. Expresii de tipul ”Banii nu aduc fericirea!”, ”Banii sunt ochiul dracului” ne influențează chiar dacă aparent nu realizăm acest fapt.

”Eu cred ca oamenilor nu le este frică de banii in sine, ci de consecințele pe care le pot avea în urma faptului că au bani. Acest lucru are foarte mare legătura cu o imagine de sine joasă și a unui nivel de merit scăzut. Nivelul de merit subconștient este rezultatul emoțiilor de vină și rușine, adică percepția ca în anumite momente acțiunile lor le-au provocat altora sau lor însuși mai multe dezavantaje decât avantaje” explică Cristina Maria Banu, coach financiar.

Ce frici ar putea apărea dacă ai avea mai mulți bani?

Atunci unii oameni ajung să aibă mulți bani poate că le este frică că vor fi judecați de cei din jur, poate că le este frică de expunere. ”Banii atrag atenția celorlalți asupra unei persoane,  și dacă persoana este guvernată de emoții de vină și rușine, aceasta se va teme ca va fi desconspirată, judecată, criticată, invidiată.De unde îmi vine în minte o altă vorbă din poporul nostru ”Ai bani, ai și dușmani” a  mai completat coach-ul.

Unele persoane câștigă mulți bani dar pierd tot și o iau de la capăt

O altă situație este cea a persoanelor care au suișuiri și coborâșuri atunci când vorbim despre situația financiară. Ce explicați ar putea fi la nivel inconștient? ”Opusul rușinii este mândria. Atunci când o persoană este mândră, și se consideră superioară altora, aceasta își crează în mintea subconștientă și o emoție de rușine – de a nu fi văzută când manifestă și oposul trăsăturii de care este mândră. Așa se explică acele suișuri și coborâșuri financiare abrupte – oameni care au mulți bani și îi pierd pe toți, după îi fac din nou. Atunci când reușim să ne asumăm și acceptăm toate trăsăturile și acțiunile ca fiind neutre – adică ne echilibrăm percepția despre noi, devenim autentici și banii nu ne mai sperie” a mai explicat Maria Cristina Banu.

Unele persoane au trăit suferințe grele pentru că au avut foarte mulți bani în anumite contexte istorice precum comunismul

O altă cauză ar putea fi și că percep un moment în care au avut mulți bani ca fiind exclusiv negativ și și-au creat un coșmar în ceea ce privește banii. Spre exemplu, chiaburii au avut de suferit când s-a instalat comunismul în România. Iar unele persoane au asociat banii cu suferința nu și-au dorit să refacă averea tocmai pentru a nu mai trăi încă o dată acea poveste.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân