Anca Ghinea: ”Unii oameni nici nu își dau seama că sunt creativi”

Fiți conștienți de rolul creativității în viața de zi cu zi și cultivați-o.
  • Publicat:
Anca Ghinea: ”Unii oameni nici nu își dau seama că sunt creativi”
Anca Ghinea, autor al cărții ”Creatori în acțiune”, foto arhivă

Creativitatea ne face viața mai frumoasă și mai ușoară. Și deși creativitatea este un dar, acesta se poate cultiva și la persoanele aparent.mai puțin creative. Despre creativitate am stat de vorbă chiar cu autoarea cărții ”Creatori în acțiune”, Anca Ghinea, fondatoarea Kreatoria. 

 

CSÎD: Sunt toți oamenii creativi?

Anca Ghinea: Sunt, într-o măsură mai mică sau mai mare, exact pe măsura dorinței, implicării și exersării. Altfel spus, creativitatea se întreține. Unii oameni nici nu își dau seama că sunt creativi, că fac acțiuni care s-ar putea încadra în zona creativității. Din păcate, își pun etichete care nu-i ajută să evolueze.

CSÎD: Și totuși…

Anca Ghinea: Pe de altă parte, nu toți pot fi scriitori, mari inventatori, excepționali artiști, antreprenori de top, de aceea, daily creativity este acea ramură a creativității aplicate care lasă un loc de manevră  generos pentru toată lumea, indiferent de vârstă, domeniu, pregătire.Mark Runco preciza că viața zilnică implică o multitudine de activități, de aceea, chiar dacă la un nivel mărunt, o persoană le poate face așa cum nu s-a mai gândit nimeni, iar din acest punct da, everyone is creative. Pe platforma pe care am fondat-o în 2015, Kreatoria sunt sute de materiale gratuite prin care se pot descoperi zeci de feluri de manifestare a creativității, resurse, metode. E o invitație la exersare, o sursă de inspirație și de progres.

Beneficiile creativității în viața de zi cu zi

CSÎD: Ce aduce bun în viața noastră un om creativ?

Anca Ghinea: Creativitatea aduce în viața noastră: bogăție. În sensul de o viață cu semnificații, plăcerea de a trăi la cote mai înalte. Dar creativitatea mai aduce și: responsabilitatea de a crea și de a transforma anii de viață în reușite pe termen lung (cu precizarea necesară că la început te lovești de obstacole mari). Vine la pachet și cu impulsul de a căuta noi satisfacții de la viață, de a învăța mai mult, de a te manifesta. Prin creativitate vezi o evoluție clară a ceea ce ești.

Kirton în 1994 chiar a schimbat perspectiva și a adus un mod de abordare diferit de la Cât ești de creativ? la Cum ești tu creativ?

Cine nu-și dorește o viață cu vino-ncoa? Eu nu aș putea să mă raportez la viață decât într-un mod creativ care mă plasează într-o călătorie a progresului, a proiectelor și a conectării cu oamenii. Îmi place sa descopăr oameni vii cu adevărat, oameni care nu au încetat să învețe după ce au terminat parcusul educațional, academic vorbind, oameni care se gândesc mereu: ce aș putea face mai bine, ce aș putea crea?

”Care sunt următorii pași pe care trebuie să îi fac în viața mea?” Aceasta este una dintre întrebările de bază în traiul unui creator.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân