Cum să cultivi creativitatea unui copil? Răspunde Anca Ghinea

Acordați atenție deplină copilului dumneavoastră. Inventați jocuri frumoase chiar cu frunze sau fire de iarbă. Așa se cultivă creativitatea.
  • Publicat:
Cum să cultivi creativitatea unui copil? Răspunde Anca Ghinea
Anca Ghinea, autor al cărții ”Creatori în acțiune”, foto arhivă

Auzim des în jurul nostru despre oameni creativi. Creativii reușesc performanțe deosebite și ne fac viața mai plăcută. Deși este un dar, creativitatea se cultivă. Încă din copilărie. Și nu prin jocuri costisitoare. Despre creativitate am stat de vorbă chiar cu autoarea cărții ”Creatori în acțiune”, Anca Ghinea, fondatoarea Kreatoria. 

 

CSÎD: Ce este creativitatea?

Anca Ghinea: Aș începe cu a-i liniști pe cei care au deschis articolul. În primul rând, vreau să le transmit că nu este ceva inaccesibil și că nu este imposibil să fii creativ. Nu trebuie să te naști așa, ci să înveți să privești experiențele profesionale și personale din perspectiva nouă a lui: ce pot să fac în plus mai bine, mai diferit, mai benefic pentru mine și cei implicați?

Cum putem defini creativitatea

CSÎD: Și totuși, dacă ar fi să-i dam o definiție creativității, aceasta ar suna?

Anca Ghinea: Desigur, definițiile standard cuprind cele trei caracteristici ale creativității: o idee nouă, bună (cu manifestare estetică chiar), practică. În cartea pe care am lansat-o recent,  ”Creatori în acțiune”, apărută la Editura Creator, descriu, într-un limbaj simplu, prietenos, pas cu pas ce este și ce nu este creativitatea. Este o carte care intră ușor la suflet pentru că îl traversează pe cititorul (mai mare sau mai mic de vârstă) de la teama că nu este creativ la plăcerea regăsirii propriei creativități.

Observați copiii și jucați-vă cu ei

CSÎD: Cum să cultivi unui copil creativitatea?

Anca Ghinea: Observându-l! Îi hrănești creativitatea văzându-l, onorându-l, făcându-i loc și timp în agenda ta de om mare.

Benjamin Bloom spunea că părintele este primul formator al copilului și are un rol uriaș în dezvoltarea sa. El modelează startul în viață ca educație creativă. Ca părinte este important să-i sprijini activitățile creative, de zi cu zi și să îi creezi contextele necesare dezvoltării talentului. Interacționați cu alți părinți de copii creativi din țară sau din străinătate, internetul chiar ne ajută ca întregul glob să fie ca un sat mic sau pur și simplu găsiți un mentor creativ pentru copilul dvs. De foarte mulți ani, ajut copiii cu pasiune pentru creativitate să-și transforme ideile în mici-mari proiecte și îmi dau seama cât de frumos se dezvoltă un copil care prinde încredere în ideile lui.

Orice joc poate fi creativ!

CSÎD: Ce jocuri recomandați pentru a dezvolta creativitatea în copilărie?

Anca Ghinea: Orice poate fi un joc creativ, nu doar o cutie cu piese, în plus, puteți realiza jocuri în casă, îi puteți invita pe copii să creeze obiecte, cărora să le dea nume și aici intervine o creativitate foarte aplicată. Creează ca părinte un univers fascinant de creativitate care să-i potențeze imaginația: de la spațiul în care învață/se joacă până la tot ceea ce îl înconjoară: călătorii educativ-creative, mers la muzee, participat la proiecte colective. În cartea pe care am lansat-o, am inserat o serie de jocuri și activități, de proiecte care pot fi puse ușor în practică de o familie. Aceste activități nu prespun resurse multe, nici timp mare de alocat, așadar sunt o reală pauză distractivă și educativă. Un răsfăț chiar pentru adult și pentru copil. Timpul petrecut împreună este o dovadă de iubire și o sursă de amintiri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân