Alexandra Timar, voluntar: Ce lecții de viață învață de la oamenii pe care îi ajută

Fiecare din noi poate deveni varianta sa mai bună zi de zi. Volutariatul este o activititate nobilă. Iar în România e mult loc de bine pentru semeni și natură.
  • Publicat:
Alexandra Timar, voluntar: Ce lecții de viață învață de la oamenii pe care îi ajută
Alexandra Timar, voluntar - foto: arhiva personală

Povestea voluntariatului în viața Alexandrei Timar a început în urmă cu 15 ani. ”În liceu am început să merg frecvent împreună cu colegii mei la un centru de zi pentru copii unde îi ajutăm să facă teme și stăteam de vorbă cu ei. Din primul moment, acest lucru a venit atât de natural încât a devenit un obicei permanent, ajungând în timp chiar să iau din acei copii să-i duc cu mine în oraș sau chiar acasă și să organizez diferite activități”. Vă prezentăm povestea ei.

 

CSÎD: Ce știai despre voluntariat înainte să fiu unul?

 Alexandra Timar: Despre voluntariat nu știam mare lucru. În schimb, îmi plăcea mult ideea de a ajuta și am început să fac asta fără să mă gândesc ca la o activitate, ci mai mult ca la ceva care îmi bucura sufletul. Și totodată făceam ceva concret pentru cei din jurul meu.

CSÎD: În ce campanii ești implicată?

Alexandra Timar: În  momentul de față, de Crăciun avem două campanii: una pentru copii și una pentru bunici. Cea dedicată copiilor se numește ”Adoptă o scrisoare”, iar cea care îi are în centrul său pe bunici e denumită simplu, ”Crăciun pentru bunici”. Cele două campanii sunt de fapt, una mai mare, pe care o desfășurăm deja a cincea oară consecutiv.

Și copiii care nu știu să scrie așteaptă cadouri și atenție

CSÎD: În ce constă o campanie pentru copii, de exemplu?

Alexandra Timar: Pentru cea dedicată copiilor, voluntarii noștri adună scrisori adresate Moșului, care sunt aduse sau trimise la sediul asociației, citite și sortate, iar mai apoi donatorii noștri le pot adopta, pentru a îndeplini copiilor dorințele scrise acolo. Sigur, îndeplinirea dorințelor este în limita posibilului, căci mulți copii cer lucruri care nu sunt cu putință: își vor părinții decedați înapoi sau pur și simplu povestesc ceea ce îi apasă. Am avut cazuri în care copiii au povestit abuzuri la care au fost supuși.

Campania nu se oprește doar la copiii care au scris o scrisoare, ci avem o listă lungă de copii cărora să le pregătim cadouri: fie sunt copii care nu știu să scrie, spre exemplu. Avem și cazuri cu totul nobile: copilaș care i-a cerut Moșului 3 pachete de biscuiți, pentru că el mai are încă două surori. Aceste momente ne emoționează și ne fac să regândim grijie de zi cu zi și să ne reanalizăm dorințele proprii.

CSÎD: Implicați și bunicii în campaniile voastre!

Alexandra Timar: De asemenea, nu îi lăsăm fără un mic cadou nici pe bunicii din comunitățile defavorizate în care activăm, pentru a le aduce o mică bucurie pe chip și în inimi, de Sărbători. În cadrul acestor campanii ne propunem să ajungem la acele suflete uitate de lume si de vreme, să readucem zâmbetul și speranța acolo unde au dispărut. Mai exact, ne concentrăm spre acele familii/persoane unde alte organizații nu au ajuns, în locuri mai izolate, cărora încercăm să le oferim cu ajutorul donatorilor un cadou de Crăciun.

Lecții pe care voluntarii le învață de la cei pe care îi ajută


CSÎD: Ce înveți de la oamenii pe care îi ajuți? Ce lecții de viața?

 Alexandra Timar: Cea mai importantă lecție de viață învățată de la cei la care am ajuns în atâția ani e simplitatea, modestia și faptul că avem nevoie de fapt de atât de puține lucruri pentru a fi fericiți. Sunt de admirat acei oameni care își păstrează strălucirea sufletului, în ciuda lipsurilor de zi cu zi.

Fotografii: arhiva Îngeri pentru suflete

Alexandra Timar, foto arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân