8 secrete pe care le poartă bărbații în suflet

Bărbații au mai multe de vindecat pentru a se elibera.
  • Publicat:
  • Actualizat:
8 secrete pe care le poartă bărbații în suflet
Sursa foto: shutterstock

Dintre ambele sexe, bărbații sunt considerați cei puternici, fără frici, mai puțini emoționali și mult mai pragmatici. Dar cum sunt ei, de fapt? Oare așa sunt ei, prin natura lor sau este un rol pe care l-au primit din moși strămoși?

 

De-a lungul istoriei, bărbații au fost împovărați psihologic de mai multe concepte și idei. James Hollis, doctor în psihologie și absolvent al Institutului C.C. Jung din Zurich, scrie în cartea “În umbra lui Saturn” despre moștenirea saturniană – zeul roman Saturn care și-a mâncat copiii încercând astfel să-i oprească din a-i uzurpa puterea. Această moștenire i-a făcut pe bărbați să trăiască într-o frică față de femei și de alți bărbați, rănindu-se pe ei și pe ceilalți.

 

Autorul dezvăluie cele opt secrete dureroase ale psihicului masculin și încearcă să insufle cititorilor curajul de a căuta și îmbrățișa vindecarea.

 

Viețile bărbaților sunt guvernate de impuneri restrictive de rol în aceeași măsură ca și viețile femeilor.

 

Pe vremuri, băieții, ca și fetițele, treceau prin anumite rituri sau ritualuri care îi ajutau să înțeleagă la ce să se aștepte la trecerea de la copilărie la adolescență, de exemplu. Sau de la adolescență la a fi adult. “Cum bărbații nu au la dispoziție rituri semnificative și nici bătrâni înțelepți care să le transmită ceea ce se află de cealaltă parte, ei au fost nevoiți să-și obțină indicia despre masculinitate integrând așteptările specific rolurilor sociale pe care ei le-ar putea juca și urmând modele dezgolite de sens”, spune James Hollis. Prin urmare, unul dintre marile secrete ce trebuie recunoscut deschis este că viețile bărbaților sunt la fel de mult guvernate de așteptările de rol, precum și viețile femeilor. “Iar corolarul este că aceste roluri nu susțin, nu confirmă și nu rezonează cu nevoile sufletești ale bărbaților”, spune autorul.

 

Viețile bărbaților sunt, în mod fundamental, guvernate de frică.

 

James Hollis descrie în carte cum întâlnirea dintre doi bărbați are elemente de competiție, aceștia se evaluează reciproc și activează complexele psihologice, astfel încât, contrar intenției conștiente, cei doi bărbați joacă roluri încărcate istoric. “La nivel colectiv, bărbații intră zilnic în această interacțiune competitivă și de inducere a rușinii, fie în războaie academice sau corporatiste, fie pe întinderea mărilor și pe câmpurile de luptă”.

Atunci când se evaluează reciproc, la suprafață iese umbra complexului puterii. “Umbra reprezintă acea parte a psihicului nostru cu care ne putem simți inconfortabil, față de care putem simți dispreț sau care amenință intențiile ego-ului, dar care servește, totuși ca parte disociată a sufletului”.

Așadar, întâlnirea oricăror doi bărbați reflectă problema arhetipală a puterii, cu toate fricile și gesturile ei defensive. De unde apare cel de-al doilea secret dezvăluit de James Hollis că viețile bărbaților sunt guvernate de frică.

Vindecarea unui bărbat presupune în opinia autorului ca acesta să nu se mai simtă rușinat de frica sa.

Tocmai pentru că societatea “amendează” un bărbat care își expune vulnerabilitatea, făcându-l să pară mai puțin masculin, iar ceilalți vor râde de el. Fapte ce vor duce la izolarea acelui bărbat.

 

Celelalte secrete dezvăluite de autor în cartea sa sunt:

 

Puterea femininului are o pondere imensă în economia psihică a bărbaților.

 

Bărbații fac parte dintr-o conspirație a tăcerii al cărei scop este suprimarea adevărului lor emoțional.

 

Pentru că bărbații trebuie să o părăsească pe mamă și să depășească complexul matern, rănirea lor este necesară.

 

Viețile bărbaților sunt violente pentru că viețile lor sunt violate.

 

Fiecare bărbat poartă un dor profund legat de Tatăl său și de Tații tribului său.

 

Pentru a se vindeca, bărbații trebuie să activeze în interiorul lor ceea ce nu au primit din afară.

 

Călătoria de vindecare a unui bărbat este un proces complex, dificl, greu de dus, cu multe rezistențe și mecanisme de apărare, care necesită un curaj major . Însă, în acest proces, bărbații se pot elibera de roluri și credințe moștenite și, mai ales, pot scăpa de frica de a nu-și fi trăit cu adevărat viața

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân