5 moduri în care îți poți păstra mintea ageră și după 40 de ani

  • Publicat:
5 moduri în care îți poți păstra mintea ageră și după 40 de ani

Ești la curent cu alimentele  care îți fac creierul să funcționeze mai bine? Ei bine, acestea nu sunt singurele lucruri care îți vor menține mintea în formă maximă. Experții susțin că una dintre cele mai bune modalități de a-ți îmbunătăți capacitatea cognitivă este să te implici constant în proiecte noi de învățare.

„Fie că este vorba de învățarea unei limbi străine, practicarea unui sport sau pur și simplu explorarea unei noi rute spre muncă în fiecare zi, aceste tipuri de activități sunt excelente deoarece stimulează creierul, determinând neuronii să creeze noi conexiuni,” spune psihologul Andreea Cristea.

Iată cinci lucruri pe care le poți face pentru a-ți păstra mintea ascuțită și după 40 de ani:

Jocuri de societate cu prietenii

Șah, dame, bridge… toate aceste jocuri par să contribuie la prevenirea micșorării volumului creierului. Acest lucru se datorează probabil faptului că aceste tipuri de activități solicită diverse zone ale creierului tău, inclusiv cele care sunt esențiale pentru memorie, vizualizare și secvențiere.

Cursuri

Orice tip de curs – fie că este vorba de cenaclu literar sau de un seminar despre istoria europeană sau ore de pian sau de franceză, orice poate încuraja creșterea celulelor cerebrale pe măsură ce înveți și dobândești noi informații, mai ales dacă nu simți presiunea de a obține o notă mare.

Înscrie-te la un curs de Zumba

Cercetările arată constant că mișcarea este benefică pentru creier. Când persoanelor de 60 și 70 de ani li s-a cerut să învețe pași de dans country timp de o oră de trei ori pe săptămână, la acestea s-a constatat o creștere a volumului substanței albe în fornix – o parte a creierului implicată în viteza de procesare și în memorie. 

Orice tip de muzică în combinație cu mișcarea funcționează la fel, fie că este vorba de tango, vals sau hip-hop. „Oricare dintre acestea implicate într-o secvență de pași pe care trebuie să îi memorezi și care includ socializarea cu alte persoane este excelent”, spune psihologul Andreea Cristea.

Fă voluntariat 

Multe studii au arătat că voluntarii raportează o sănătate mai bună și mai puține stări de depresie, dar cercetările noi arată că voluntariatul poate ajuta și la prevenirea demenței. Când cercetătorii au intervievat peste 1.000 de pensionari, au descoperit că cei care au făcut voluntariat cel puțin o oră pe săptămână aveau aproape de două ori mai puține șanse să dezvolte demență decât cei care nu au făcut voluntariat.

Ține un jurnal

Scrisul este una dintre cele mai bune activități care stimulează creierul, deoarece te obligă să asimilezi informații: trebuie să planifici ce vei spune, să le ordonezi, să le scrii și să le editezi. „Toate aceste sarcini necesită atenție, concentrare și secvențiere, toate îți stimulează creierul,  în special memoria”, spune psihologul Andreea Cristea.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân