4 semne care indică că ești o persoană foarte sensibilă

A fi o persoană foarte sensibilă este o trăsătură de personalitate, nicidecum un diagnostic. Tot ceea ce ai de făcut este să identifici semnele care indică dacă ești sau nu o persoană sensibilă și să înveți cum să gestionezi, în favoarea ta, o astfel de trăsătură de caracter.
  • Publicat:
4 semne care indică că ești o persoană foarte sensibilă
4 semne care indică că ești o persoană foarte sensibilă sursa foto: shutterstock

Termenul de persoană foarte sensibilă face referire la o trăsătură de personalitate caracterizată prin profunzimea procesării. A fi sensibil înseamnă a fi ușor suprastimulat, a avea răspunsuri emoționale mai puternice și empatie exagerată față de alte persoane.

În general, persoanele foarte sensibile sunt persoanele care simt totul din jurul lor mult mai intens. Persoanele extrem de sensibile reacționează mai puternic la o serie de stimuli, inclusiv emoții, sunete, durere și cofeină.

A fi o persoană foarte sensibilă înseamnă că răspunsul tău la stres este mai scăzut decât cel al multor alte persoane, atât din punct de vedere psihologic, cât și biologic. Vederile, sunetele, mirosurile și senzațiile care nu-i deranjează pe ceilalți sunt extrem de enervante pentru tine sau îți distrag atenția rapid. Reacțiile tale emoționale sunt, de asemenea, mai intense decât ale multor alte persoane, ceea ce te face să fii profund afectat de încercările și necazurile vieții.

  1. Ești foarte conștient de ce se întâmplă în jurul tău

Persoanele foarte sensibile tind să prezinte o sensibilitate în ceea ce privește locurile aglomerate, agitația sau sunetele puternice. Dacă te confrunți cu astfel de sensibilități care îți perturbă viața de zi cu zi, specialiștii recomandă să ții evidența a tot ceea ce te face să te simți nervos prin scrierea într-un jurnal, astfel încât să poți încerca să minimizezi impactul în viitor. În plus, dacă ți se par insuportabile traficul și zgomotul din oraș sau aglomerația din metrou, încearcă să planifici plecarea puțin mai devreme decât în mod normal, astfel încât să fie mai puțin trafic.

  1. Poți să emani empatie ușor și simți mai intens trăirile celor din jurul tău

Oamenii foarte sensibili tind să fie extrem de empatici. De exemplu, oamenii ar putea profita de atenția ta, intenționat sau nu. S-ar putea să te sune la 2 noaptea, știind că ești printre puținele persoane care vor răspunde și vor sări în ajutor, indiferent de situație.

Pe lângă faptul că persoanele foarte sensibile sunt empatice, acestea tind să fie hiperconștiente de schimbările de dispoziție sau energiile a altor oameni. Oamenii foarte sensibili vor înțelege limbajul corpului sau al expresiilor faciale cu ușurință. De exemplu, ar putea observa că un comportament al unui prieten se schimbă în moduri subtile după ce a citit un mesaj pe telefonul mobil.

De asemenea, auzind pe cineva vorbind despre pierderea unei persoane dragi sau durerea personală pe care o simte este suficient pentru a-ți stârni lacrimi. În timp ce majoritatea oamenilor pot empatiza cu suferința altcuiva, ei nu vor simți neapărat același nivel de suferință pe care o persoană foarte sensibilă îl poate simți.

  1. Te gândești profund la orice

Dacă obișnuiai să spui că ești timid, cercetătorii asociază acest lucru cu profunzimea în procesare, adică cu cât de profund ai tendința de a te gândi la lucruri. Ca adult extrem de sensibil, ai putea prefera să întreții conversații filozofice profunde despre sensul vieții decât să vorbiți despre aspecte banale ale vieții de zi cu zi. De asemenea, ai putea fi genul de persoană care se gândește mult la planificarea vacanțelor, creând o listă de pachete cu săptămâni în avans pentru a te asigura că ești pregătit pentru fiecare scenariu din călătorie.

În mod clar, gândirea profundă are beneficiile sale, dar tendința de a gândi lucrurile și de a căuta sens poate fi copleșitoare

  1. Încerci în mod constant să-i faci pe ceilalți să se simtă confortabil și uneori ajungi să te neglijezi pe tine

Este perfect normal să vrei să-i faci pe ceilalți să se simtă în siguranță și confortabil, dar presiunea constantă pentru a te asigura că oamenii din jurul tău au nevoile lor satisfăcute și sunt fericite ar putea duce la comportamente dăunătoarea în ceea ce privește propria ta persoană. Spre exemplu, s-ar putea să pui nevoile altora înaintea propriilor tale nevoi sau s-ar putea să eviți să îți exprimi sentimentele de teamă să nu superi pe cineva. Conștientizarea acestei tendințe este un pas important în gestionarea acesteia. Dacă știi că ai obiceiul de a acorda prioritate altor persoane în detrimentul tău, atunci ar trebui să lucrezi la găsirea unor modalități de a te asigura că îți protejezi și propria bunăstare. Poți încerca să înveți cum să ceri ajutor atunci când te simți coplețit sau să anulezi întâlnirile atunci când ai nevoie de timp pentru reîncărcare.

Sursa: self.com, melodywilding.com, stylist.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
5 meserii cu risc ridicat de divorț
5 meserii cu risc ridicat de divorț
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”