4 motive pentru care nu obţinem ceea ce ne dorim. Unde greşim?

Ne dorim anumite lucruri, visăm la ele, dar nu depunem tot efortul pentru a le obţine. Ce ne împiedică, ce ne face să abandonăm drumul, să ne opintim în scuze?
  • Publicat:
  • Actualizat:
4 motive pentru care nu obţinem ceea ce ne dorim. Unde greşim?

Ne dorim anumite lucruri, visăm la ele, dar nu depunem tot efortul pentru a le obţine. Ce ne împiedică, ce ne face să abandonăm drumul, să ne opintim în scuze? De fapt, atunci când renunţăm la ceea ce este important pentru noi, nu ne dorim să obţinem acea victorie.

Nu vreau să deranjez, nu vreau să supăr, nu vreau să produc suferinţă, nu vreau să fiu criticat, nu vreau să fiu singur ş.a. De fapt, ceea ce încercăm cu adevărat este să fugim de propria suferinţa, pe care credem că am putea s-o trăim dacă pierdem anumiţi oameni, aprecierea lor, iubirea lor şi alte lucruri care contează pentru noi. Şi atunci nu vrem să ne împlinim visul!

De ce încercăm să găsim vinovaţi

Alteori, nu ne atingem visul deoarece este mai comod să dăm vina pe şansă, destin, ghinion, ceilalţi, ţara în care trăim, politică, birocraţie, timpurile în care trăim, vremea de afară, părerea vecinului etc. 

Pentru că orice vis, dincolo de frumuseţea lui, presupune şi un efort, o investiţie în timp, energie, acumulare de informaţie, răbdare, exerciţiu, disciplină în menţinerea acestui drum, automotivare. Atunci când nu ne îndeplinim VISUL, este de verificat dacă nu cumva nu suntem dispuşi să ne asumăm responsabilitatea acelui efort.

În alte situaţii vrem să credem – pentru că este mai uşor aşa – că acele persoane care au succes şi-şi împlinesc anumite năzuinţe au un soi de baghetă magică pe care o scutură puţin şi totul se rezolvă. Însă e important să conştientizam că împlinirea unui plan presupune şi renunţarea, măcar pentru o perioadă de timp, la anumite aspecte: o parte din timpul liber, o parte din finanţe, o parte din relaxare, o parte din confort; dar, dorinţa de a le avea pe toate nu ne lasă să dăm drumul lucrurilor care ne ţin pe loc.

,,Am ghinion’’ rămâne sloganul pe care mizăm

  • Am ghinion! Nu există noroc sau ghinion, ci doar acţiuni ale căror rezultate ne plac sau nu! E suficient să ne propunem să facem altfel până când rezultatul obţinut este cel dorit!
  •  Nu am calităţile lui/ei!. Nu există calităţi şi defecte, ci doar însuşiri pe care le folosim prea mult sau prea puţin şi, în funcţie de rezultat, mintea noastră le clasifică în bune sau rele. Este suficient să ne găsim o zonă de echilibru a utilizării însuşirilor noastre şi ceea ce nu putem încă să facem, să ne propunem să învăţam şi să exersăm până putem”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
  • E prea târziu acum!”. ,,Niciodată nu este prea târziu pentru a fi tu însuţi! Niciodată nu e prea târziu să te apuci de o altă profesie, niciodată nu e prea târziu să ai un hobby, să-ţi cumperi bicicleta dorită sau să înveţi un lucru nou, niciodată nu e prea târziu să te opreşti şi să observi florile, soarele, ploaia, fulgii de zăpadă, aerul care te ţine în viaţă, animăluţele care-ţi oferă iubirea lor necondiţionată, măreţia naturii ş.a.m.d.
  • Niciodată nu e prea târziu să iubeşti, să râzi, să trăieşti în bucurie! Orice clipă a vieţii noastre este la fel de potrivită pentru a începe să ne trăim Visul!
  • Întai să termin X, să fac Y, să am Z,  iar mai târziu mă ocup de visul meu!. ,,Expresia ,,mai târziu” începe să doară. Va veni un moment când vei spune că ai avut ghinion şi rişti să crezi că e prea târziu , iar atunci începi să te plângi! Şi plânsul nu aduce decât o altă amânare!

Care este dorinţa ta? 

Majoritatea oamenilor sunt probabil tentaţi să răspundă la timpul trecut: ,,Eee, visam şi eu odată să… “. Este momentul să repetăm din nou întrebarea: ,,Care este visul tău?” ,pentru că încă este, nu a dispărut nicăieri, ci doar l-ai aruncat în sertarul cu vechituri. Scoate-l de la sertar, scutură-l de praf şi cere-i iertare pentru că l-ai ignorat!  Visul tău te-a aşteptat credincios în tot acest timp, îşi dorea să-i oferi un semn de iubire. Ce eşti dispus să faci acum pentru el?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Laura-Maria Cojocaru - Psiholog
Laura-Maria Cojocaru este Psiholog, Psihoterapeut Specialist, Trainer NLP Somato-Integrativ, Psiholog Clinician, Instructor yoga acreditat internațional. De asemenea, este Președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI). Studii: Universitatea ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”