4 lucruri pe care le poți face pentru a trece mai ușor peste o despărțire

  • Publicat:
4 lucruri pe care le poți face pentru a trece mai ușor peste o despărțire

Chiar și atunci când doi oameni reușesc termine o relație de comun acord, o despărțire poate fi totuși groaznică. Indiferent dacă relația a fost una minunată sau plină de probleme, consecințele par să fie similare. Și are sens: parteneriatul oferă adesea o senzație pozitivă de stabilitate în viață, iar dizolvarea acestuia poate perturba lumea ta emoțională.

Despărțirile pot fi mai ușoare decât cele din liceu, dar de ce este totuși atât de greu să mergem mai departe? Și cum reușim să nu mai rumegăm trecutul și să „trecem peste” situație? Iată câteva lucruri pe care le poți încerca pentru a face față mai bine unei despărțiri:

Redirecționează-ți gândurile

Știm că aceasta este mult mai ușor de spus decât de făcut, când treci printr-o despărțire, dar încearcă să accepți relația pentru ceea ce a fost și să recunoști că s-a încheiat dintr-un motiv. Concentrarea excesivă asupra problemelor dintre tine și fostul tău partener sau asupra a ceea ce ar fi putut merge diferit te menține într-un loc în care te simți rău în legătură cu tine însuți.

În schimb, încearcă să întrerupi aceste gânduri atunci când apar. „Când observi că ai aceste gânduri, imaginează-ți un semn mare de stop și apoi imaginează-ți că te redirecționezi pe un alt drum. Poți, de asemenea, să pui o bandă elastică pe încheietura mâinii și să o întinzi de fiecare dată când observi un gând obsesiv”, te sfătuiește psihologul Andreea Cristea.

Dacă te gândești la lucruri precum „Nu voi mai găsi iubire niciodată”, trucul cu bandă elastică te ajută să identifici acest gând exact ca atare – un gând intruziv și nu o realitate.

Concentrează-te pe tine

Iubeai să citești înainte de culcare, dar ai renunțat la asta în timp ce erai cu partenerul tău? Făceai lucruri care nu îți plăceau în mod deosebit? Atunci caută noi hobby-uri care te îndeplinesc. Uneori, relațiile nu lasă loc pentru creșterea personală care este distinctă de cea a celuilalt. 

Mindfulness-ul și meditația te pot ajuta, de asemenea, să te reconectezi cu tine și să-ți temperezi orice impulsuri de a-i trimite un mesaj fostului tău. „Asta înseamnă doar să stai 20 de minute și să analizezi dorința, în creier și în corpul tău, ca o observație deschisă. Vei vedea că majoritatea dorințelor vor atinge un vârf și apoi vor scădea în intensitate după aproximativ 20 de minute”, spune Andreea Cristea.

Apasă pe butonul „dezabonează-te”

Vorbim de comportamente care dau dependență, deci, când treci printr-o despărțire, poate fi timpul pentru o curățare a rețelelor sociale și a mesajelor. Fie că te uiți obsesiv pe Facebook-ul partenerului sau în vechile tale mesaje, timpul suplimentar de ecran cu fostul partener poate accentua sentimentele negative pe care deja le simți. Nu te va ajuta să înțelegi mai bine ce s-a întâmplat în relație, iar să apeși „dezabonare” este o reacție complet rațională. Văzându-l pe social media poate declanșa, de asemenea, orice sentimente sau obiceiuri negative pe care le-ai dezvoltat de la despărțire.

Treci printr-o despărțire? Petrece mai mult timp cu prietenii

Dacă tocmai ai trecut printr-o despărțire, menține-te ocupat cu oamenii care te fac să te simți cel mai bine. Dacă este financiar viabil, rezervă o săptămână de vacanță cu prietenii într-un loc nou sau ieși la cină cu cineva pe care nu l-ai mai văzut de mult. Oamenii uneori pun relațiile lor non-romantice în plan secundar atunci când sunt îndrăgostiți, așa că poate fi momentul să te concentrezi pe reconstruirea acestei alte forme de intimitate. Iar pentru creier petrecerea timpului cu prietenii apropiați este similară cu petrecerea timpului cu un partener romantic.

Privirea la o imagine a unui prieten apropiat activează partea creierului asociată cu recompensa și calmul atașamentului. În plus, o cercetare publicată în jurnalul Social Psychological and Personality Science a constatat că unele exprimări sau reflecții despre o relație pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare. Studiul a arătat că vorbirea despre o despărțire i-a ajutat pe cei implicați să își dea seama cine sunt ca persoane singure, ceea ce la rândul său i-a făcut să se simtă mai puțin singuri.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân