ASTA este vârsta la care ești cel mai fericit! Ce au descoperit studiile

Persoanele care au ajuns la vârsta de 60 de ani sunt cele mai fericite, arată un studiu. Secretul? Din păcate, nu există un răspuns unic.
  • Publicat:
ASTA este vârsta la care ești cel mai fericit! Ce au descoperit studiile
ASTA este vârsta la care ești cel mai fericit! Ce au descoperit studiile

Știm că înțelepciunea vine odată cu înaintarea în vârstă și, aparent, cu cât îmbătrânești, cu atât șansele de fericire cresc. Studii recent arată că cu cât îmbătrânești mai mult, cu atât ești mai mulțumit de tine. Mai mult, persoanele care au ajuns la vârsta de 60 de ani sunt cele mai fericite, se arată în studiu. Care este secretul? Din păcate, nu există un răspuns unic, ci mai degrabă, mai mulți factori.

Ai mai multă înțelepciune la vârsta de 60 de ani

Mintea ar putea să se îmbunătățească odată cu înaintarea în vârstă. Datele arată că persoanele cu vârste între 18 și 25 de ani au cele mai mari rate de depresie. Cu toate că pandemia a crescut cifrele în toate categoriile de vârstă, inclusiv în rândul populațiilor mai în vârstă, cei peste 50 de ani au în continuare cele mai reduse șanse, în general, de a se confrunta cu depresia.

Într-un studiu din 2016, cercetătorii au intervievat mai mult de 1.500 de persoane de toate vârstele cu privire la sănătatea lor fizică, cognitivă și mentală. Astfel, au descoperit că cei din anii ’20 și ’30 au raportat un nivel mai redus de fericire în comparație cu cei mai în vârstă. Acest lucru se datorează probabil faptului că poți să ignori mai ușor factorii de stres cotidieni când ești mai în vârstă, și de asemenea, ești mai înțelept, ceea ce contribuie la fericire.

Cu cât îmbătrânești, cu atât viața ta e mai stabilă

Un articol din 2018 publicat în jurnalul Psychology Bulletin arată că încrederea în sine atinge apogeul în jurul vârstei de 60 de ani, ceea ce autorii studiului spun că se datorează probabil unui mediu mai stabil. Până la această vârstă, s-ar putea să fi stabilit relații solide, să fi fost promovat la diverse poziții la locul de muncă sau să fi ajutat copiii să crească.

Când ești mai în vârstă, fericirea înseamnă să fii mulțumit cu ceea ce ai

Un studiu arată că participanții mai tineri erau mai predispuși să descrie fericirea ca momente în care se simțeau extaziați sau în culmea fericirii, a raportat The Atlantic. Cei mai în vârstă descriau că se simt fericiți când sunt liniștiți, calmi sau relaxați, ceea ce se traduce ca „a fi mulțumit cu prezentul” decât entuziasmat de viitor.

Această schimbare se datorează probabil creșterii dorinței de conectare cu ceilalți și cu momentul prezent odată cu înaintarea în vârstă, conform autorilor studiului.

Creierul nu mai reacționează la emoțiile negative

Cercetările de imagistică cerebrală publicate în 2004 arată că persoanele mai în vârstă au prezentat o activitate redusă în amigdala lor, zona creierului asociată stresului și răspunsurilor emoționale, atunci când le-au fost arătate imagini negative. Acest lucru ar putea însemna că răspunsul automat la stimuli emoționali negativi poate deveni mai temperat odată cu înaintarea în vârstă.

Există câteva observații demne de menționat: Când vine vorba de fericire, multe cercetări pe această temă efectuate de-a lungul timpului sugerează că urmează, în general, o curbă în formă de U, ceea ce înseamnă că fericirea este la un nivel ridicat când ai în jur de 20 de ani, înainte să scadă în vârsta mijlocie și apoi să crească din nou în jurul vârstei de 60 și ceva de ani.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân