4 motive pentru care ți-e frică de despărțire și rămâi în relația greșită

Blocat într-o relație toxică? Ți-e teamă că nu vei găsit pe cineva mai bun? Află de ce ți-e frică de despărțire și găsește curajul de a-ți lua viața în propriile mâini.
  • Publicat:
4 motive pentru care ți-e frică de despărțire și rămâi în relația greșită
Frica de despărțire te ține în relația greșită? 4 motive pentru care ți-e frică de despărțire sursa foto: shutterstock

Dacă relația îți aduce mai multe momente de suferință decât din cele plăcute sau când pur si simplu iubirea ta față de partener a dispărut, cea mai logică acțiune la care ar trebui să recurgi este să închei acest capitol amoros și să mergi mai departe pe propriul drum.

Chiar dacă sentimentul de singurătate nu este plăcut, află că uneori ai nevoie de o astfel de perioadă de singurătate în viața ta. Când nimic nu te mai mulțumește în relație și crezi că cel de lângă tine nu ar putea să-ți fie un partener pentru tot restul vieții, cel mai bine ar fi să iei în calcul și o posibilă despărțire, chiar dacă te temi.

Cum se manifestă frica de despărțire de partener?

O relație de lungă durată ne inundă mintea cu multe amintiri, iar obsesia față de partener se adâncește din ce în ce mai mult, odată cu timpul pe care îl petreci alături de partener. Din această cauză, despărțirea de partener nu este deloc ușoară și poate provoca sentimente neplăcute de frică, anxietate sau milă. Părăsirea partenerului și implicit, a tot ceea ce înseamnă relație amoroasă este un proces îndurerat, în care lași în urmă o persoană iubită.

Motive pentru care ar putea să-ți fie frică de despărțire

Există nenumărate motive pentru care poți simți un sentiment de teamă atunci când te gândești să-ți iei rămas bun de la relația ta și să recurgi la despărțire. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste motive poate fi simțit diferit, în funcție de personalitatea fiecăruia și a experiențelor de viață din trecut. Iată 4 dintre cele mai întâlnite motive pentru care oamenii ar putea să simtă sentimente de frică la despărțire:

  1. Nu poți suporta că-l vei răni pe partenerul tău

Când te desparți de cineva care încă are sentimente pentru tine, există șanse mari ca decizia ta să rănească foarte tare. Unii oameni pur și simplu nu pot suporta gândul de a răni pe cineva care i-a ajutat, care a avut grijă de ei de mai multe ori și care le-a fost alături o perioadă îndelungată de timp. În astfel de momente, probabil că ești plin de vinovăție și te gândești că acea persoană a făcut atât de multe pentru tine, iar tot ce-i oferi tu este o despărțire dureroasă.

Amintește-ți că oricât de dificilă ar fi despărțirea pentru partenerul tău, pe termen lung, va fi mai bine pentru el decât să rămână într-o relație cu persoana nepotrivită. Dacă n-ai recurge la despărțire cât mai repede, probabil că ai fi în continuare răutăcios, deprimat și chiar infidel față de partener. Să stai cu partenerul în astfel de circumstanțe s-ar dovedi că îl rănești mult mai mult.

Durerea pe termen scurt este întotdeauna mai bună decât una pe termen lung. Partenerul tău ar putea fi furios, trist sau deprimat pentru câteva săptămâni sau luni, dar în cele din urmă, va trece peste asta și își va reveni.

  1. Ți-e teamă de reacția partenerului

Uneori, motivul pentru care cineva nu își poate face curajul să se despartă de partenerul său este că de fapt îi este frică de el.

Probabil te gândești că acesta este cazul relațiilor în care una dintre persoanele implicate are probleme de furie sau manifestă constant un comportament violent. Lucrul surprinzător este că în subconștient s-ar putea să îți fie frică de partenerul tău, chiar dacă este genul de persoană care nu ar răni niciodată o muscă.

Dacă partenerul tău nu a manifestat niciodată un comportament violent față de tine, nu există niciun motiv că ar face una ca asta după ce te vei despărți de el. Ca adulți, cei mai mulți dintre noi am aflat cum să ne controlăm veștile proaste și cum să le facem față.

Dacă, totuși, încă ți-e teamă că există o șansă ca ei să devină agresivi cu tine sau dacă au mai manifestat în trecut un comportament violent față de tine sau de altcineva, organizează momentul de despărțire într-un loc aglomerat.

  1. Ți-e teamă să rămâi singur

Este ceva ce oamenii recunosc rar, dar este motivul numărul unu pentru care majoritatea nu se pot despărți de partenerii lor, chiar și după ce dragostea a dispărut de mult.

Poate fi înfricoșător să stai singur în camera ta noaptea, cu nimic altceva decât gândurile tale lângă tine. Acum imaginează-ți că asta se întâmplă în fiecare zi. Întorcându-te într-o casă goală, mergând în camera ta goală, întins pe patul tău gol.

Ieșirea dintr-o relație cu adevărat serioasă schimbă multe lucruri în viața ta. Ești obișnuit să gândești, să simți și să trăiești pentru doi. Deodată, ești doar tu. Nu e de mirare că singurătatea este extrem de înfricoșătoare.

Încearcă să iei în considerare faptul că, deși a fi într-o relație este grozav, a fi singur vine și cu multe avantaje. De exemplu, în loc să stai acasă, să te gândești la cât de singur te simți, ai putea profita de timpul liber și să ieși cu prietenii tăi sau să urmărești toate acele filme pe care ai vrut să le vezi, dar partenerului tău nu i-au plăcut. Petrece timp de calitate cu tine, intră în contact cu gândurile și sentimentele tale interioare.

  1. Ți-e teamă că nu vei găsi pe cineva mai bun

Uneori, este dificil să iei decizia de a te despărți de partenerul tău atunci când te gândești că nu ești în stare să găsești pe cineva mai bun.

Vei vedea că, după un timp petrecut cu propria ta persoană, îți vei regăsi liniștea interioară și pe tine însuți și vei reuși în final să găsești pe cineva care să te înțeleagă și cu care să poți împărtăși interese comune și obiceiuri similare.

Presupui că nu vei mai găsi dragostea, așa că decizi că este mai bine să rămâi cu partenerul tău. Frica de a nu găsi pe cineva mai bun decât partenerul tău actual este doar în capul tău. Există miliarde de oameni în întreaga lume. Este absurd să crezi că nu există parteneri cu mult mai buni pentru tine decât cel actual. Ține minte: cu cât evoluezi mai mult, cu atât vei atrage oameni mai buni în viața ta.

Despărțirile sunt grele, dar cu toate acestea, trebuie să îți înfrunți teama și să treci peste orice suferință. În caz contrar, vei trece printr-o perioadă de coșmar, iar gândurile negative nu vor face decât să-ți îngreuneze viața.

Surse: theschooloflife.com, medium.com, chatelaine.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân